19. jun. 2019
Af Dorte Quist

TILLYKKE: Prins Edward og grevinde Sophie fejrer 20-års bryllupsdag

Prins Edward og grevinde Sophie af Sussex
Prins Edward og grevinde Sophie af Sussex
Foto: MEGA
Prins Edward er den eneste af dronning Elizabeths børn, der ikke er blevet skilt, og hans hustru, grevinde Sophie, er blandt dronningens allernærmeste familiemedlemmer.

Dronning Elizabeths yngste søn, prins Edward, 55, kan i dag fejre 20-års bryllupsdag med sin hustru, grevinde Sophie af Wessex, 54 år.

Prins Edward den eneste af dronningens fire børn, der ikke er blevet skilt.

En af grundene til at prins Edward og grevinde Sophie i dag har et særdeles stabilt og lykkeligt ægteskab, skyldes især hans tre søskendes skilsmisser.

Tre skilsmisser og et bryllup

Da prins Edward giftede sig med Sophie Rhys-Jones 19.juni 1999, var han nemlig meget bevist om, at hans storesøster, prinsesse Anne, var blevet skilt i 1992, og at hans to brødre prins Charles og prins Andrew var blevet skilt i 1996.

Og sådan ønskede prins Edward ikke, at det skulle gå med hans eget ægteskab.

Derfor dannede han par gennem seks år med den borgerlige Sophie Rhys-Jones, der arbejdede som PR-konsulent. Sophie Rhys-Jones var 34 år, før hun giftede sig med prins Edward ved et efter royale forhold mindre bryllup i Sct. George Chapel på Windsor Castle.

Derfor holder ægteskabet

Prins Edward har flere gange understreget, at parret ud over at kende hinanden særdeles godt også var rigtig gode venner, da de blev gift. Og det er, ifølge prinsen, en af årsagerne til deres lykkelige ægteskab.

Efterfølgende fik parret to børn, den nu 15 årige lady Louise og James, viscount Severn på 11 år. Den lille familie bor på Bagshot Park 18 kilometer fra Windsor Castle, hvor dronningen og prins Philip bor hver weekend.

Med årene er grevinde Sophie blevet en af dronningens allernærmeste familiemedlemmer. Hun kommer ofte forbi til frokost eller te hos dronningen i weekenderne, og sammen har de to en stor interesse for heste og militærhistorie.

Tæt på dronningen

På Windsor Castle er dronning Elizabeth og grevinde Sophie kendt for at forsvinde ned i Windsor Castle’s arkiver i timevis sammen.

Det er især efter, at dronningen mistede sin søster, prinsesse Margaret og sin mor, dronningemoderen, i 2002, at Sophie er kommet tæt på dronningen.

Edward og Sophie blev også knyttet meget tæt, fortæller venner omkring parret, da deres datter, lady Louise, blev født for tidligt og med en betydelig øjenskade. En skade som medførte, at den lille pige havde en stor risiko for at miste synet og senere måtte igennem flere øjenoperationer.

Heldigvis har datteren det godt i dag, og lever med et delvist nedsat syn. Men chokket ved den for tidlige fødsel, som var nær ved at koste grevinde Sophie livet, og bagefter frygten for datterens syn, skabte et tæt bånd mellem prins Edward og grevinde Sophie, som altså i dag kan fejre deres 20-års bryllupsdag.

Læs mere om: