31. okt. 2022
Af Christinna Braun

Her er svaret: Hvorfor mister prins Joachims børn titlerne, når dronning Anne-Maries børn stadig er prinser og prinsesser?

Dronning Anne-Marie. 
Dronning Anne-Marie.
Foto: Lars H. Laursen
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse

Hvordan kan Konstantins og Anne-Maries børn blive ved med at være prinser og prinsesser af Danmark, når prins Joachims børn er blevet frataget deres kongelige titel?

Venlig hilsen Annette Merrild Karer

Kære Annette Merrild Karer

Kong Konstantins og dronning Anne-Maries børn er ikke en del af det danske kongehus og derfor ikke genstand for den tilpasning af den kongelige institution, som dronning Margrethe er i gang med at gennemføre ved at ændre titlerne for prins Joachims børn. Desuden har majestæten ingen indflydelse på titlerne i det græske kongehus, for Alexia, Pavlos, Nikolaos, Theodora og Philippos er prinsesser og prinser af Danmark pga. deres far, der også blev født som dansk prins som direkte efterkommer af Christian 9. Konstantins oldefar var den danske konges næstældste søn, prins Vilhelm, som blev Grækenlands kong Georg 1. Da han besteg den græske trone i 1863, gav han afkald på den danske trone for sig selv og sine efterkommere. Det samme gjorde i øvrigt Anne-Marie, da hun giftede sig med Konstantin i 1964. Derfor er det græske kongepar og deres børn (og børnebørn) ikke en del af det danske kongehus, og de har ingen arveret til Danmarks trone – selv om de altså har titel af prinsesser og prinser af Danmark.

Venligst Jon Bloch Skipper

Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: