7. feb. 2011
Af af Jon Bloch Skipper

Har grevinde Alexandra mistet sin elefantorden?

Grevinde Alexandra til nytårstaffel på Amalienborg den 1. januar 2006.
Grevinde Alexandra til nytårstaffel på Amalienborg den 1. januar 2006.
Foto: AOP
Redaktøren af BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, Jon Bloch Skipper, svarer på spørgsmål fra læserne

Kære kongelige brevkasse!

Mistede Alexandra sin elefantorden, da hun mistede prinsessetitlen?

Venlig hilsen

Nicklas Andersen

Kære Nicklas Andersen!

Da Alexandra giftede sig med Martin Jørgensen, trådte hun officielt ud af kongehuset. Derved mistede hun titlen "prinsesse af Danmark", prædikatet "Hendes Højhed", den juridiske immunitet og fritagelsen for at betale indkomstskat og visse afgifter.

Hun beholdt dog sin apanage og elefantorden samt titlen "grevinde af Frederiksborg", som hun fik på dronningens fødselsdag i 2005. Som medlem af det kongelige hus var Alexandra hævet over rangfølgen. Den er det officielle Danmarks nedskrevne hierarki og angiver inden for fem klasser, hvor i "kransekagen" man befinder sig.

Da Alexandra trådte ud af kongehuset, trådte hun samtidig ind i rangfølgen, idet hun både i kraft af sin titel som grevinde og sin status som ridder af Elefantordenen befinder sig i rangfølgens 1. klasse. Personer i 1. rangklasse bærer prædikatet "excellence" (ministre dog undtaget), hvorfor Alexandra rettelig bør omtales som "Hendes Excellence Alexandra Christina, grevinde af Frederiksborg". På billedet ses grevinden ved nytårstaffelet på Amalienborg den 1. januar 2006. Hun bærer sin elefantorden i kæde.

Mange hilsner

Jon Bloch Skipper

Har du spørgsmål til Den Kongelige Brevkasse, så send dit spørgsmål til jon@billed-bladet.dk, eller klik her!

Læs mere om: