17. mar. 2015
Af af Trine Larsen

Dronning Margrethe holdt rørende tale til kong Willem-Alexander

Dronning Margrethe og kong Willem-Alexander
Dronning Margrethe og kong Willem-Alexander
Foto: Martin Høien/BILLED-BLADET
Dronning Margrethe blev meget personlig, da hun ved gallataffel på Christiansborg slot udtrykte sin begejstring for, at kong Willem-Alexander er blevet indsat som konge i Holland.

De mange kærlige knus og kys mellem de kongelige viser tydeligt, hvor tætte bånd der er mellem kongefamilien i Danmark og kongeparret fra Holland.

Men ved gallamiddagen på Christiansborg slot satte dronningen også ord på de tætte relationer, da hun rejste sig og holdt en rørende tale til kong Willem-Alexander.

Dronningen nævnte naturligvis samhandel, landenes fællestræk og de udfordringer små lande står overfor i et globalt samfund.

Dronning Margrethe blev personlig

Dronningen kom langt omkring og nævnte også klimaforandringer, terror-trusler og fodboldspillere.

Men hun sluttede sin flotte tale med at blive meget, meget personlig og sagde blandt andet:

- Da Deres Majestæt forrige år blev indsat som regent, blev vore hjerter fyldt med glæde, og vi sendte vore varmeste ønsker. Som din Gudmoder betød det noget særligt for mig. Hele dit liv har været en forberedelse på de store opgaver, som har været dine siden tronindsættelsen. Jeg kender den hengivelse og målrettethed, med hvilken du altid har påtaget dig alle forpligtelser og den kærlighed og beslutsomhed, som bliver lagt i alt hvad du gør.

Dronning Margrethe skålede for kongeparret

Dronning Margrethe understregede desuden, at det hollandske kongepar er genstand for både beundring og sympati fra det danske folk og fra regenparret herhjemme.

- Det er vort ønske, at du medbringer vore kærligste hilsener til din moder, prinsesse Beatrix, som altid har stået vore hjerter nær. Med ønsket om fortsat lykke og fremgang for Nederlandene og det nederlandske folk, hæver jeg mit glas for sammen med prinsgemalen at udbringe en skål for Hans Majestæt Kong Willem Alexander og Hendes Majestæt Dronning Maxima.

Efter at alle havde skålet, blev de stående, mens Den Kongelige Livgardes Musikkorps spillede den nederlandske nationalmelodi.

LÆS MERE: Hollandsk statsbesøg: Det spiste kongeparret på Christiansborg slot.

Læs mere om: