28. jan. 2021
Af Marianne Singer

Gammelt interview med kongen dukket op: Skulle aldrig have været bragt

Kong Willem-Alexander. 
Kong Willem-Alexander.
Foto: Mega
Citater fra et 25 år gammelt interview med kong Willem-Alexander, der aldrig skulle have været offentliggjort, er nu alligevel dukket op i den hollandske presse.

Flere hollandske medier skriver, at et aldrig offentliggjort interview, som to journalister fra den hollandske avis NRC Handelsblad lavede med daværende kronprins Willem-Alexander i 1995, nu alligevel er dukket op i offentligheden ad en omvej.

Interviewet blev i sin tid ikke trykt i avisen, fordi kronprinsens mor, daværende dronning Beatrix, efter sigende ønskede at få slettet flere udtalelser i teksten.

Alligevel trykt

Nu er store dele af det over 25 år gamle interview alligevel blevet trykt i bogen "Grinding the mind, 50 years of NRC Handelsblad" af avisens tidligere vicechefredaktør John Kroon.

Til NRC Handelsblad siger han, at det var noget "pjat", at interviewet aldrig blev trykt, fordi der, efter hans mening, ikke var noget galt med de såkaldte "fornærmende" passager.

Talte om tro

Blandt disse udtalelser skulle være en, hvor dengang 28-årige Willem-Alexander taler om en mulig afskaffelse af monarkiet i et forenet Europa.

I interviewet siger han, at det ville kunne ske med et forenet Europa med en national regering, men at han ikke kan se det ske lige foreløbig på grund af europæernes forskellige kulturelle baggrund.

Endvidere taler Willem-Alexander i interviewet om at tro og siger, at han "ikke rigtig er religiøs og ikke er en kirkegænger".

Ingen nem rolle

Interviewet handler også om Willem-Alexanders fremtidige rolle som konge, som han ikke ser frem til på daværende tidspunkt.

- Nej, bestemt ikke, lød det fra kronprinsen, der understregede, at konge-rollen ikke er nem og man konstant skal arbejde med den og gøre sit bedste.

- Gør jeg det rigtigt? Skal jeg være ligeglad med, hvad folk siger eller skal jeg rette mig efter kritikken og ændre den måde, jeg agerer på? Det forekommer mig at være den svære del, sagde kronprinsen til NRC Handelsblad.

Den rette kvinde

I interviewet taler han også om kærligheden og at han håber, at han i en "meget fjern fremtid" kommer til at gifte sig med en kvinde, der kan fokusere på de områder i kongehuset, som han ikke er så tilpas med.

Interviewet med kronprins Willem-Alexander gik i sin tid tabt, men Kroon fandt en transskription af interviewet og besluttede sig for at inkludere den i sin nye bog, der blev udgivet i denne uge.

Ingen ændringer

Ifølge avisens daværende chefredaktør Ben Knapen, der var en af de to interviewere, nægtede avisen dengang at trykke artiklen, fordi kongehusets kommunikationsafdeling RVD havde lovet, at der ikke ville blive lavet større ændringer i interviewet.

Og med de ændringer, som RVD dengang bad om, ville det ikke længere fremstå som en samtale med kronprinsen.

Læs mere om: