Historisk dag i Holland: Tronfølger prinsesse Amalia fylder 18 år

Prinsesse Amalia sammen med sine forældre, dronning Maxima og kong Willem-Alexander. 

Prinsesse Amalia sammen med sine forældre, dronning Maxima og kong Willem-Alexander. 

Foto: Mega
Tirsdag fylder Hollands tronfølger, prinsesse Amalia, 18 år og bliver dermed myndig, hvilket giver hende en ny og central rolle i kongehuset.

Det er tirsdag på alle måder en stor og historisk dag i det hollandske kongehus, når landets tronfølger, prinsesse Amalia, fylder 18 år. 

Dermed bliver prinsesse Amalia, døbt Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, myndig og kan nu officielt efterfølge sin far på tronen.

Samtidig åbner det op for, at hun fremover kan hjælpe sine forældre, kong Willem-Alexander og dronning Maxima, med de officielle kongelige pligter. 

Første officielle tale

Selve dagen fejrer prinsesse Amalia privat med sin familie, mens hun dagen efter bliver introduceret til statsrådet af sin far, kong Willem-Alexander, der er formand for rådet. 

Det bliver også ved denne højtidelige begivenhed, at hun for første gang holder en officiel tale i offentligheden.

Ved sin side har hun på den særlige dag ligeledes sin mor, dronning Maxima.

Klokkespil og flagning

Selvom selve fødselsdagen fejres privat, ser der også ud til at være offentlige festligheder på dagen. 

Således har organisationen Oranjebond, der arbejder for en tæt forbindelse mellem kongehuset og det hollandske folk, ifølge NL Times,  opfordret deres medlemmer til at markere 18-års dagen med ringende klokkespil og flagning rundt omkring i landet. 

Det blev for få dage siden meddelt, at Royal Dutch Bellringers Association (KNKV) har udgivet en særlig komposition i anledning af fødselsdagen kaldet "Amalia 18", som vil spillet af klokkespil i hele landet på hendes fødselsdag og dagene efter. 

Tegn abonnement på BILLED-BLADETKlik her og læs hvordanl

Ud i verden

Det er ikke de officielle pligter, som prinsesse Amalia kaster sig over som det første, når hun fylder 18 år. 

Hun har tidligere i år fortalt til pressen, at hun planlægger et sabbatår, hvor hun vil rejse til udlandet og muligvis arbejde i en periode for et større internationalt firma. 

Derudover meddelte hun i juni, at hun ikke ønsker at modtage sin millionstore apanage, før hun har flere kongelige opgaver.

Ikke klar endnu

I en ny biografi om prinsessen med titlen "Amalia", der er udgivet i anledning af hendes 18-års fødselsdag og skrevet af Claudia de Breij, har prinsessen udtalt, at hun ville bede sin mor om at overtage rollen som statsoverhoved, hvis der skulle ske noget med hendes far nu.

I bogen kommer hun desuden ind på store emner som sin fremtid som dronning, valg af partner og andre tanker og udsagn omkring hendes liv.

Prinsesse Amalia bor i Huis ten Bosch-paladset i Haag sammen med sine forældre og lillesøster, prinsesse Ariane, 14. 

Hendes anden lillesøster, prinsesse Alexia, 16, er for tiden elev på United World College of the Atlantic i Wales. 

Den hollandske kongefamilie - fra venstre, prinsesse Amalia, dronning Maxima, kong Willem-Alexander, prinsesse Alexia og prinsesse Ariane. 
Foto: Mega

Den hollandske kongefamilie - fra venstre, prinsesse Amalia, dronning Maxima, kong Willem-Alexander, prinsesse Alexia og prinsesse Ariane. 

Prinsesse Amalia fik sin studentereksamen fra gymnasiet Christelijk Gymnasium Sorghvliet i Haag i sommer. 

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden