31. jan. 2018
Af Trine Larsen

Hollandske prinsesse Beatrix fylder 80 år: Sådan bliver det fejret

Prinsesse Beatrix
Prinsesse Beatrix
Foto: Martin Høien / BILLED-BLADET
Hollands tidligere dronning, prinsesse Beatrix, fylder i dag 31. januar, 80 år. Dagen fejrer hun stille med sin nærmeste familie omkring sig.

Når hollændernes populære tidligere dronning, der nu tituleres prinsesse Beatrix i dag fylder 80 år, holder hun fødselsdagen stille og roligt med kun den nærmeste familie omkring sig.

Men på lørdag 3. februar holder prinsessen en privat fødselsdagsfest for familie og nære venner. Ikke nogen kæmpe stor fest, men alligevel skal de 80 år fejres og prinsesse Beatrix er da også sin alder til trods i topform.

Prinsesse Beatrix har tætte bånd til Margrethe

En af dem, der kunne have været med til fest i Holland er dronnng Margrethe, for hun og prinsesse Beatrix er nære venner og har været det livet igennem. Ikke kun fordi de på mange måder har haft den samme livsbane, hvor de har kunnet støtte og drage nytte af hinanden og deres vendskab, men fordi de har været tætte og fortrolige siden deres barndom.

Den hollanske kongefamilie var nemlig ofte gæster på Gråsten slot om sommeren og her knyttede de to prinsesser varme og nære relationer og udviklede her et livslangt venskab.

Et venskab, der blev var så tæt, at dronning Margrethe blev valgt som gudmor, da prinsesse Beatrix' førstefødte, Willem-Alexander blev født 27. april 1967, som den første mandlige tronarving i Holland i 116 år.

Blev kaldt den smilende dronning

Dagens 80-års fødselar har også en anden tilknytning til det danske kongehus, for det var nemlig til Beatrix bryllup 10. marts 1966 med den nu afdøde diplomat Claus van Amsberg, prins Claus, at dronning Margrethes søster, prinsesse Benedikte, mødte sit livs udkårne, prins Richard af Berleburg, der døde 13. marts sidste år.

Hollands populære og karismatiske dronning gennem 33 år bliver kaldt "den smilende dronning" , selvom hun gennem sit liv har haft flere store sorger og private bekymringer at slås med.

Gemalen prins Claus, der døde i 2002 led i mange år af svær depression, og hendes næstældste søn, Johan Friso omkom i 2013 efter en lavineulykke på en skiferie.

Abdicerede i 2013

Dronning Beatrix abdicerede 30. april 2013 og har siden brugt titlen prinsesse, efter at hun overlod tronen til sin ældste søn Willem-Alexander og hans hustru Maxima, der nu er konge og dronning i Holland.

Siden Beatrix frasagde sig tronen har hun levet en mere stille og tilbagetrukken tilværelse, men hun er trods sin alder frisk og aktiv og har stadig en hel del officielle arrangementer, ligesom prinsesse Beatrix stadig er det naturlige samlingspunkt for den store hollandske kongefamilie, der altså fejrer hendes 80-års fødselsdag i aften og igen på lørdag.

BILLED-BLADET ønsker stort TILLYKKE med 80-års dagen.

Læs mere om: