Mandag, 26. april 2021 - af Malan Joensen

Nu sker det igen: Kongefamilien må ændre på traditionen

Kong Willem-Alexander og dronning Maxima.
Kong Willem-Alexander og dronning Maxima.
Arkivfoto: MEGA
Hollands kong Willem-Alexander bliver 54 år tirsdag.

Da kong Willem-Alexander sidste år måtte holde en afdæmpet fødselsdag i coronapandemiens skygge, på slottet Huis Ten Bosch, sagde han blandt andet i sin tale til befolkningen, at han håbede, det ville blive sidste gang, fødselsdagen skulle foregå sådan. 

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Normalt er der alskens festligheder og flotte optog i forbindelse med monarkens fødselsdag, som i Holland kaldes "Koningsdag", men sidste år måtte kongefamilien blive på slottet og istedet deltage i forskellige tiltag digitalt, mens befolkningen blev opfordret til også at holde sig indendøre. 

Men heller ikke i år er det forsvarligt at samle så mange mennesker på gader og stræder til den traditionelle Koningsdag i Holland, som man plejer.  

Rejser til Eindhoven

Modsat sidste år markerer kong Willem-Alexander, dronning Maxima og døtrene prinsesse Amelia, 17, prinsesse Alexia, 15, og prinsesse Ariane, 14, dog i år kongens 54-års fødselsdag udenfor slottet Huis Ten Bosch.

I stedet rejser de til den hollandske by Eindhoven, hvor man har arrangeret en række begivenheder, der skal fejre kongen, uden at løbe en smitterisiko ved at samle mange mennesker, som man plejer på den festlige Koningsdag. 

På en officiel hjemmeside tilegnet Konigsdag i Einhoven forklares det, at der er skabt et særligt tv-studie på byens tekniske universitet, hvorfra kongen og hans familie vil kunne tale med forskellige gæster og se, hvad Einhoven-regionen er berømt for under hensyntagen til eventuel smitte. 

Ifølge avisen Netherland Times vil der kun være det antal ansatte i bygningen, som er nødvendigt for at gennemføre arrangementet, og alle deltagere - inklusiv kongefamilien - vil blive testet på forhånd. 

Om aftenen er der sørget for en festlig afslutning på Koningsdag, da der er koncert med den hollandske popsucces "The Streamers" ved Noordeinde-paladset fra klokken 20.00. Koncerten kan streames gratis over hele Holland - man skal blot tilmelde sig. Læs mere på kongehusets hjemmeside her.

Det hollandske kongehus oplyser, at der kan komme ændringer i det planlagte program som følge af eventuel ny udvikling i smitte eller restriktioner. 

 

 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden