Mandag, 3. februar 2020 — af Marianne Singer

Efter voldsom kritik: Nu svarer storhertugfamilien igen

storhertug henri
Storhertuginde Maria Teresa og storhertug Henri.
Foto: Mega
Storhertug Henri af Luxembourg og resten af hans familie er indstillet på at samarbejde, efter at regeringen har offentliggjort en kritisk rapport om livet på hoffet.

Fredag offentliggjorde regeringen i Luxembourg en længe ventet rapport om landets storhertugelige hofs personale- og økonomiske forhold.

Forinden havde der allerede været en del uro og rygter omkring den såkaldte Waringo-rapport, der førte til, at storhertug Henri følte sig nødsaget til at forsvare storhertuginde Maria Teresa mod pressens negative påstande om sin hustru.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Klar til samarbejde

Det storhertugelig hof har efter rapportens offentliggørelse nu udsendt en pressemeddelelse, hvor de understreger, at de er klar til at samarbejde.

"For at skabe en større åbenhed og modernisering vil hoffet gerne bidrage konstruktivt til gennemførslen af de forbedringer, der er blevet foreslået i denne rapport", lyder det blandt andet fra det storhertugelige hof.

Kaotiske tilstande

Ifølge den luxembourgske avis Tageblatt afslører rapporten som ventet kaotiske tilstande ved hoffet, at storhertuginde Maria Teresa overtræder sine beføjelser og at der blandt medarbejderne hersker angst og nervøsitet.

Vil du have BILLED-BLADET hjem til dig?
Klik her og læs hvordan
Vil du have BILLED-BLADET hjem til dig? Klik her og læs hvordan

Den interne kommunikation er nærmest ikke-eksisterende, medarbejderne tør ikke sige deres mening og føler sig ikke anerkendt for deres arbejde.

Mange fratrædelser

I rapporten skriver regeringens særlige udsending, Jeannot Waringo, desuden, at der mellem 2014 og 2019 har været bemærkelsesværdigt mange fyringer og fratrædelser blandt hoffets ansatte - det drejer sig om 51 ud af 110 ansatte.

Waringo beskriver endvidere, at medarbejderne ofte er sygemeldte, på udkig efter et andet job eller føler sig pressede.

Modernisering af monarkiet

Storhertuginden er nævnt 12 gange i den 43 sider lange rapport og bliver beskrevet som den person, der har hovedansvaret på personaleområdet.

Derudover bliver også manglen på en overordnet organisationsstruktur kritiseret.

“Jeg håber, at analyserne og forslagene i denne rapport kan bidrage til debatten omkring en modernisering af monarkiet", lyder det afslutningsvis fra Waringo i rapporten.

Onsdag den 5. februar 2020 fortsætter det omfangsrige arbejdet omkring rapporten i et af regeringens udvalg.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden