23. feb. 2021
Af Marianne Singer

Storhertuginde vækker opsigt med voldsom anklage

Storhertug Henri og storhertuginde Maria Teresa. 
Storhertug Henri og storhertuginde Maria Teresa.
Foto: Lola Velasco/Cour Grand-Ducale
Luxembourgs storhertuginde Maria Teresa vækker opsigt med udtalelse i stort interview.

2020 var et svært år for storhertuginde Maria Teresa, efter at den såkaldte Waringo rapport afslørede kaotiske tilstande ved hoffet, hvor storhertuginde Maria Teresa overtrådte sine beføjelser og der herskede angst og nervøsitet blandt medarbejderne.

Efterfølgende blev hoffet moderniseret og omorganiseret efter ordre af premierminister Xavier Bettel.

I den forbindelse blev det også vedtaget, at storhertuginden fremover skulle have en langt mindre betydningsfuld og ren repræsentativ rolle ved hoffet, der ændrede navn fra det storhertugelige hof til storhertugens hof.

Opsigtsvækkende interview

Nu har storhertugparret kommenteret på ændringerne ved hoffet i et stort interview med franske Paris Match i forbindelse med deres 40-års bryllupsdag i starten af februar.

I interviewet kritiserer de hoffets nye struktur, hvilket ikke er faldet i god jord hos hoffets nye hofmarskal Yuriko Backes, der er blevet udpeget af regeringen, og premierminister Xavier Bettel, ifølge Luxembourgs Times.

Føler sig dårlig behandlet

Først udtaler storhertug Henri, at han ikke kunne have påtaget sig sin opgave uden sin hustru ved sin side og understreger, at han mener, at monarkiet skal "løftes" af det regerende par og den storhertugelige familie i fælleskab.

Og derefter udtaler storhertuginde Maria Teresa til Paris Match:

- At forsøge at reducere den storhertugelige institution til en repræsentant af den præsidentielle type er at amputere den. Mens Luxembourg ønsker at være et godt eksempel på ligestilling mellem mænd og kvinder, er der uden tvivl en form for misogyny (kvindehad, red.) i ønsket om at fjerne storhertugens hustru, lyder det blandt andet fra storhertuginden, der understreger hvor engageret hun har været i hoffet gennem årene.

Overtrådt grænse

Ifølge Luxembourg Times har storhertugen lov til at utrykke sig frit omkring personlige emner, men skal have godkendt udtalelser omkring statsanliggender, som reorganiseringen af hoffet blandt andet er.

Hofmarskal Backes har for nylig udtalt til mediet RTL, at der nu ikke længere hersker en stemning af frygt ved hoffet og at ni ud af de 15 job, der var ledige efter rapportens udgivelse, er blevet besat.

Ifølge regeringens hjemmeside udtaler premierminister Bettel, at der er blevet gjort store fremskridt ved hoffet, men at der stadig venter meget arbejde.

Læs mere om: