Onsdag, 1. januar 2020 - af Lene Skriver Bak

Bevæget kong Harald i nytårstalen: Vi går ind i det nye år med sorg i hjertet

Dronning Sonja og kong Harald
Dronning Sonja og kong Harald.
Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff
Kong Harald kunne ikke undgå at tale om det tragiske dødsfald, der ramte hans familie i juledagene, da majestæten talte til det norske folk på årets sidste aften.

Kong Harald holdt traditionen tro nytårstale nytårsaften.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Præcis som vores dronning Margrethe taler til sit folk på årets sidste aften, gør norske kong Harald det samme.

I år kunne kongen ikke undgå at tale om den tragedie, der ramte hans familie, da hans tidligere svigersøn begik selvmord hen over julen.

Kong Harald benyttede muligheden til at tale om håb, som han ønsker skal bære alle nordmænd ind i det nye år, også dem, der sørger og synes, det hele er svært.

- Nytårsaften er en aften fyldt med håb og forventning. Vi gør os tanker om det, som har været - og ser fremad. Over hele vores land sidder fem millioner mennesker i aften med hver deres forskellige liv. Nogen møder det nye år med glæde og optimisme, andre med savn og uro. Flere af os går ind i det nye år med sorg i hjertet. Men håbet tilhører os alle. Mit ønske i aften er, at håbet må bære os alle ind i det nye år, sagde kongen, inden han talte om Ari Behns død.

- Vi er stærkt præget af Ari Behns død denne jul. Det har varmet at opleve folks medfølelse og se de tændte lys på slotspladsen. Der er trøst i alle de gode minder og smukke ord, som er blevet sagt og skrevet om faderen til tre af vores elskede børnebørn. 

Kong Harald åben om selvmord

At det var Ari Behns egen beslutning at forlade dette liv, fortalte hans familie i forbindelse med meddelelsen om forfatteren og kunstnerens død. 

Heller ikke kong Harald lagde skjul på omstædnighederne omkring sin tidligere svigersøns død.

- Af og til er livet ikke til at holde ud. For enkelte bliver det så mørkt, at intet hjælper. Ikke engang kærligheden til de allernærmeste. Nogen ser ikke anden udvej end at forlade livet. De som står tilbage, må leve videre. Fattigere – uden den, de elskede, sagde kongen, inden han kom med en klar opfordring:

- Vi ved så lidt om det, der skal møde os. Uvisheden gør os alle sårbare. Det bedste, vi kan gøre, er at være der for hinanden, se hinanden, huske at sige pæne ting til hinanden. Og bære hinanden, hvis det er nødvendigt.

Ari Behn var gift med kong Harald og dronning Sonjas ældste barn, prinsesse Märtha Louise, fra 2002 til 2017 og parret fik sammen tre børn.

Efter skilsmissen havde parret bevaret et godt samarbejde om børnene, og både prinsessen og kongeparret havde et godt og varmt forhold til Ari Behn.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden