Fest i Norge: Konger og dronninger på række

De kongelige sad side ved side og overværede det flotte show på Eidsvoll.

De kongelige sad side ved side og overværede det flotte show på Eidsvoll.

Foto: All Over
Sveriges og Norges kongepar samt det danske regentpar fejrede 200-års dagen for Norges selvstændighed

Der var smil og løftet stemning, da det danske regentpar, og det svenske samt det norske kongepar mødtes på Eidsvoll udenfor Oslo for at fejre, at det i går var nøjagtig 200 år siden, Norge fik sin første grundlov. Indtil da havde landet i 400 år været dansk, men det gav ikke anledning til sure miner hos nutidens kongelige. Alle var i godt humør og nød de næsten 20 grader, der var under koncerten og festlighederne.

Det var på Eidsvoll, at grundloven blev underskrevet, og det var et højtideligt øjeblik, da den for første gang i løbet af de mange år blev båret ind i Rikssalen og lagt på det samme bord, hvor den blev underskrevet dengang.

Også det norske kronprinsepar var med til festen, mens prinsesse Märtha Louise og Ari Behn blev i London, hvor de bor, og fejrede dagen sammen med de nordmænd, der var i den britiske hovedstad.

Hele dagen igennem havde festdeltagerne været klædt i bunad, den farverige norske folkedragt, men om aftenen klædte de fleste om til korte kjoler og uldne frakker, der kunne holde dem varme.

Dagen igennem havde der været optog gennem Oslo, og aldrig har så mange mennesker været samlet på hovedgaden Karl Johann. Alle ville en tur forbi slottet for at hilse på de kongelige, der stod og vinkede fra balkonen.

Søndag ved middagstid mødtes dronning Margrethe og dronning Sonja igen for sammen at afsløre en buste af den danske prins Christian Frederik, der i 1814 blev Norges første demokratisk valgte konge og i sin egenskab af konge underskrev den frie norske forfatning på Eidsvoll.

 

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden