11. jun. 2021
Af Ulrik Ulriksen

Harald og Sonja fra slottet: Nu glæder vi os til sommeren

Dronning Sonja og kong Harald
Dronning Sonja og kong Harald
Foto: Hanne Juul
Norges kongepar ser frem til en sommer med mange skønne oplevelser og med mere normale forhold efter en lang og svær tid.

For Norges kong Harald og dronning Sonja var det en stor fornøjelse at holde møde om landets tilstand digitalt fra slottet i Oslo.

- Det nærmer sig sommer, og vi har lagt et år og fire måneder med pandemi i Norge bag os. Nu tror jeg, vi alle er glade for, at det er ved at være ovre, sagde kongen, da han på dronningens og sine egne vegne ønskede landets statsforvaltere velkommen til et digitalt møde om håndteringen af pandemien i de forskellige dele af landet.

Harald og Sonja har savnet kontakten

- Begrænsningerne, pandemien har pålagt os, har blandt andet ført til, at dronningen og jeg har set langt mindre til jer, end vi normalt gør. Selv om vi har læst og fulgt med i det, der sker i vores land, er det noget helt andet at opleve på nært hold, se med egne øjne og snakke med mennesker, hvor de bor, som vi plejer at gøre. Dette savner vi, sagde kong Harald og havde mere at sige på sine og dronning Sonjas vegne.

Stor glæde

- Derfor er vi vældig glade for at få denne mulighed til at foretage en lille rejse gennem hele landet, repræsenteret ved jer. Vi er spændte på at høre lidt om, hvordan det går hos hver og én af jer: Om hvad folk er optaget af, om glæder og bekymringer, om hvordan I har håndteret smittesituationen, om hvordan pandemien har ramt lige præcis jeres landsdel.

Efter kongens indledning fortsatte mødet med flere indlæg, og det var bestemt noget, der interesserede kongeparret fra start til slut.

Statsforvalterne roste undervejs både befolkningen og kommunerne for deres håndtering af alle udfordringerne i løbet af pandemien.

Særlig var statsforvalterne optaget af, hvordan pandemien har ramt børn og unge.

Der er mange sårbare børn og unge rundt omkring i landet, som har haft det svært under pandemien, og flere af statsforvalterne satte fokus på netop denne udfordring.

På togt med kongeskibet

- Det gjorde indtryk at høre, hvordan I har arbejdet i denne periode med alle de specielle og helt nye udfordringer, som ingen af os havde nogen øvelse i fra før. Vi ser nu med stor glæde frem til sommeren. Kongen og jeg begynder så småt at få vores normale liv tilbage, når vi næste uge rejser med kongeskibet til Vestland fylke. Da skal vi med egne øjne og ører opleve, hvorledes folk har det i Hyllestad, Flåm og Florø. Der bliver færre mennesker, end vi er vant til, men vi er glade for, at vi igen kan rejse lidt rundt, sagde dronning Sonja som afslutning på det digitale møde.

Læs mere om: