Lyttede til foruroligende historier: Jeg hev efter vejret
Det var foruroligende fortællinger, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit lyttede til, da de onsdag middag var på digitalt besøg på Landsforeningen for Hjerte og Lungesyge (LHL)-sygehuset Gardermoen i Jessheim.
Her mødte de blandt andet tre patienter, som i næsten et år har kæmpet med senfølger efter Covid-19, efter at de blev syge tidligt i 2020.
I respirator
Tom og Kjell-Olav var blandt de første, som blev syge med corona i Norge, og de havnede begge i respirator i henholdsvis ni og otte dage.
- Jeg sidder i sofaen og hiver efter vejret, når jeg sidder helt stille. Og så tænkte jeg, at jeg måtte finde ud af, hvilken træning, jeg kunne lave. Og det er et helt fantastisk job, de gør på LHL, lød det fra Kjell-Olav om sit forløb på sygehuset.
Besøg af lægevagten
Også patienten Trine Skorpen fortalte åbent og ærligt sin sygdomshistorie.
Hun holdt sig hjemme gennem hele sygdomsforløbet og måtte flere gange have besøg af lægevagten.
Stadig hæs
Under mødet med kronprinsparret kunne man høre, at hun i dag stadig er hæs, når hun snakker.
- Jeg plejede at sige, at det var hårdt at være syg, men tiden efter er meget hårdere. Det sidder så længe i en. Jeg er en glad og frisk dame i godt humør, men jeg kender ikke min krop længere, lød det fra Trine Skorpen.
Lange forløb
Alle tre patienter kunne fortælle om lange rehabiliteringsperioder og behovet for at genopbygge kroppen fysisk.
De kunne også fortælle om problemer med hukommelsen, hovedpine og udmattelse.
Hjælper patienter
Tom, Trine og Kjell-Olav sidder i dag i arbejdsudvalget for interessegruppen for Covid-19-patienter i Norge, der blev oprettet af LHL i november 2020.
LHL har siden maj 2020 tilbudt specialiseret rehabilitering af Covid-19-patienter på LHL-sygehuset på Gardermoen.
Mulighed for genoptræning
Under det 3-4-uger lange rehabiliteringsophold får patienten mulighed for genoptræning, kostvejlledning og hjælp i forhold til job, at håndtere stress og bearbejde eventuelle traumer knyttet til sygdommen.
Under det digitale besøg talte kronprinsparret også med to af de fagpersoner, der arbejder med corona-patienter, og hørte om de udfordringer, de ser komme fremover, hvor de forventer at patientgruppen vil vokse.
- Vi ser gennem vores egen opfølgning af covid-19 rehabiliteringspatienter, at mange kæmper med funktionstab og senfølger i lang tid. Også når vi nærmer os et år efter de blev syge. Patienterne kan have brug for hjælp til alt fra at vende sig i sengen til at lære at børste tænder på ny, men når de går ud ad døren hos os, så bærer de selv kufferten, lød det fra Nils Henrik Holmedahl, medicinsk ansvarlig for rehabiliteringen på sygehuset.