25. jan. 2021
Af Marianne Singer

Med Haakon ved sin side: Mette-Marit klar til særlig oplevelse

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon. 
Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon.
Foto: Mega
En kommende kongelig opgave har helt sikkert en helt særlig betydning for kronprinsesse Mette-Marit.

Det skabte mange overskrifter, da kronprinsesse Mette-Marit i oktober 2018 i et stort interview med NRK fortalte, at hun lider af den kroniske sygdom lungefibrose.

Lungefibrose er en sygdom, hvor lungerne bliver stive og dårlige til at ilte blodet, hvilket sker, fordi der danner sig arvæv i de små lungebærer.

Digitalt besøg

Derfor bliver det helt sikkert også en helt særlig oplevelse for kronprinsesse Mette-Marit, når hun på onsdag sammen med kronprins Haakon besøger Sygehuset for Landsforeningen for Hjerte og Lungesyge (LHL) i Jessheim.

På grund af den nuværende corona-situation sker besøget på digital vis.

Samtaler om corona

Ifølge kongehusets meddelelse skal kronprinsparret undervejs blandt andet have samtaler med behandlere og patienter om, hvordan man kæmper sig tilbage til at blive rask igen efter at have været syg med covid-19.

Samtalerne kommer til at handle om de medicinske og menneskelige sider af covid-19 sygdommen og den, for mange, lange vej tilbage til at blive rask igen.

Sætter tanker i gang

Mødet med corona-patienterne kommer nok til at sætte nogle tanker i gang hos kronprinsessen, der selv har måttet beskytte sig mod smitte med coronavirus, fordi hun hører til den særligt udsatte gruppe.

Under interviewet i 2018 åbnede kronprinsessen op om sine følelser omkring sin diagnose.

- Jeg må lære at leve med usikkerheden. Jeg tror, at noget af livet handler om at lære at leve med usikkerhed. Sådan er det også for mig, men jeg er vældig optimistisk i forhold til det, der skal ske fremover, og vældig glad for, at jeg har så dygtige folk omkring mig, og ikke mindst, at det er opdaget på et så tidligt tidspunkt, sagde kronprinsesse Mette-Marit blandt andet til NRK

Stor erfaring

LHL har arbejdet med rehabilitering siden 1981.

I de nye og moderne sygehuslokaler på LHL-sygehuset Gardermoen i Jessheim tilbyder LHL i dag en række højtspecialiserede rehabiliteringstilbud til hjerte- og lungepatienter, samt rehabilitering efter Covid-19.

Læs mere om: