5. jul. 2021
Af Marianne Singer

Midt i ferien: Svær stund venter den norske kongefamilie

Kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus, prinsesse Ingrid Alexandra og kronprins Haakon. 
Kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus, prinsesse Ingrid Alexandra og kronprins Haakon.
Foto: Ritzau Scanpix
Der venter den norske kongefamilie en svær og sorgfuld stund, når de den 22. juli markerer massakren på Utøya.

Det påførte Norge et dybt nationalt traume, da den norske massemorder og terrorist Anders Behring Breivik den 22. juli 2011 dræbte 77 mennesker, deriblandt mange unge, som deltog i et socialdemokratisk sommerstævne på øen Utøya, og otte mennesker i regeringskvarteret i Oslo.

Blandt ofrene på Utøya var også kronprinsesse Mette-Marits stedbror, 51-årige Trond Bernsten, der arbejdede som frivillig, civil vagt på den politiske ungdomsorganisations sommerlejr på øen.

Sorgfuld stund

Derfor bliver det uden tvivl også en dybt sorgfuld stund, der vækker grusommer minder, når kronprinsesse Mette-Marit sammen med kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, 17, og prins Sverre Magnus, 15, samt kong Harald og dronning Sonja, den 22. juli deltager i flere mindearrangementer for at markere 10-års dagen for massakren.

Dagens program starter med, at kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit om morgenen klokken 9.00 er tilstede ved en mindemarkering i Regeringskvarteret.

Mindes ofre

Derefter vil kong Harald og dronning Sonja klokken 11.00 deltage i en gudstjeneste i Oslo domkirke i anledning 10-årsdagen for 22. juli

To timer efter, klokken 13.00, er det kronprinsparret, der deltager i en gudstjeneste, der kommer til at finde sted i Hole kirke.

Børnene er med

Kronprinsparret inddrager også deres to børn, prinsesse Ingrid Alexandra, og prins Sverre Magnus, på den følelsesladne dag.

Således besøger prinsesse Ingrid Alexandra sammen med sine forældre om eftermiddagen Utøya, hvor kronprins Haakon vil holde en tale.

Dagen slutter om aftenen med et nationalt mindearrangement, hvor kong Harald holder en tale i Oslo Spektrum og dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus vil være til stede.

Allerede sidst i maj begyndte kronprinsparret markeringen af ti-året for massakren, da de mødte to overlevende fra Utøya.

Læs mere om: