27. jan. 2021
Af Ulrik Ulriksen

Nu er det nok: Märtha Louise siger stop

Prinsesse Märtha Louise
Prinsesse Märtha Louise
Foto: Birger Storm
Norges prinsesse Märtha Louise har markeret sig i debatten om racisme, og det har fået flere landsmænd og-kvinder til at reagere.

Prinsesse Märtha Louise og resten af Norge blev rystet den 26. januar 2001, da den 15-åriga Benjamin Hermansen blev stukket ihjel i Norges hovedstad Oslo.

Drabet blev begået af nynazister, der valgte Benjamin som offer på grund af hans ghanesiske rødder.

Det brutale mord satte for alvor gang i debatten om racisme i Norge, og den kongelige familie var særdeles synlige, da man markerede Benjamins død både i 2001, og igen tirsdag den 26. januar på 20-årsdagen for hans alt for tidlige død.

Prinsesse Märtha Louise har fået nok

Blandt de markante personligheder, som fortsat sætter fokus på Benjamin-mordet og den uhyggelige racisme er Norges prinsesse Märtha Louise, der på de sociale medier har meget på hjerte.

Märtha Louise har fået nok og vil have al racisme stoppet nu.

- Det er tid til eftertanke og at gå ind i os selv. Antiracistisk arbejde udføres hver dag i dette land, men racismen er der stadig, lyder det blandt andet fra Märtha Louise, som understreger, at alle, som er lyse i huden ikke behøver at frygte en skæbne som Benjamins, og at de lyse dermed er privilegerede og måske defor tager for let på rproblemet i hverdagen.

Mange reaktioner

Det har givet flere reaktioner fra nordmænd og -kvinder, der synes, at de også kan blive udsat for racistisk behandling.

Märtha Louise svarer, at hun hører, hvad der bliver sagt, men at hun stadig føler, at folk med mørk hud har større risiko for at blive udsat for hadforbrydelser.

Det er bestemt ikke første gang, at Märtha Louise har brugt sin stemme i kampen mod racisme.

Prinsessen siger stop

I forbindelse med, at afroamerikanske George Floyd blev slået ihjel af en politibetjent, støttede prinsessen åbent Black Lives Matters-bevægelsen.

- Stop! Det her er gået alt for langt, lød det fra Märtha Louise på de sociale medier, hvor hun gav udtryk for, at man ikke må acceptere racehad og drab på uskyldige.

Læs mere om: