Torsdag, 8. september 2022 - af af Malan Joensen og Marianne Singer

Nekrolog: Farvel til dronning Elizabeth

Dronning Elizabeth.

Dronning Elizabeth.

Arkivfoto: Ritzau Scanpix
Dronning Elizabeth er død, 96 år gammel.

Briternes elskede dronning Elizabeth døde torsdag eftermiddag på slottet Balmoral, 96 år gammel.

Dronning Elizabeth var monark i mere end 70 år, hvor hun stod i spidsen for den kongelige familie såvel som for nationen og Commonwealth.

Med sit uofficielle valgsprog ”Never complain, never explain” sørgede hun for at udstråle en ro og beslutsomhed på de ydre linjer gennem alle årene, og mon ikke, at hun også indadtil i familien har været god til at holde hovedet koldt, når problemerne tårnede sig op ude foran slotsmurene.

Elizabeth Alexandra Mary blev født den 21. april 1926 på Bruton Street nr. 17 i Mayfair, London som ældste barn af hertugen og hertuginden af York - senere kendt som kong George VI og dronning Elizabeth, som igen senere fik tilnavnet "dronningemoderen" for at undgå forvirring om de to slags dronning Elizabeth.

De første 10 år af sit liv boede Elizabeth med sin mor, far og fire år yngre lillesøster Margaret Rose i hjemmet i centrum af London.

I 1936 ændrede familiens liv sig drastisk, da kong Edward VIII abdicerede. Tidligere på året var den gamle kong George V død, og Elizabeths onkel Edward havde overtaget tronen. I december 1936 valgte han dog at forlade sit embede som konge for at gifte sig med den fraskilte amerikaner Wallis Simpson.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Lille Elizabeths far, prins Albert, blev derfor udråbt til konge af Storbritannien under navnet George VI, og prinsesse Elizabeth blev tronarving.

Levede en beskyttet tilværelse

Søstrene Elizabeth og Margaret fik et meget tæt forhold til hinanden, og Elizabeth var nærmest moderlig over for sin lillesøster.

Da deres far havde oplevet, at hans storebror Edward som tronfølger blev favoriseret, gjorde han et stort nummer ud af, at hans piger skulle føle sig lige værdsat. Derfor blev de bl.a. også altid klædt nøjagtig ens.

Prinsesserne levede en yderst beskyttet tilværelse, hvor de blev undervist derhjemme og ellers kun havde kontakt til den ”normale verden” gennem deres egen pigespejdergruppe, og når de og deres barnepiger samledes med andre overklassebørn og deres ”nannys”.

Lige så snart de vovede sig ud i offentligheden med deres barnepiger, samlede folk sig straks rundt om den. Så det blev der ikke meget af.

Forberedte sig til livet som monark

Efter at Elizabeth var blevet tronarving, begyndte hendes forældre at koncentrere sig om at forberede hende til den kommende rolle som dronning. Hun deltog bl.a. i frokoster på slottet, hvor hun talte med diplomater, modtog historieundervisning og lærte fransk. Under 2. verdenskrig viste Elizabeth sin modenhed, da hun som 14-årig holdt sin første radiotale i BBC´s ”Children’s Hour”, og som 16-årig gennemførte sin første officielle solo-opgave, da hun besøgte Grandier Guards.

Hun klarede det hele flot og uden fejl. I modsætning til sin far var Elizabeth allerede godt forberedt på sin kommende opgave som dronning af Storbritannien i en ung alder, og som 21-årig deklarerede hun i en transmitteret tale under en officiel rejse til Sydafrika højtideligt: ”Jeg erklærer for jer alle, at hele mit liv, værende langt eller kort, vil jeg hellige mig til jeres tjeneste".

Prins Philip

Elizabeth havde i en lang årrække, både som tronfølger og monark, stor støtte fra sit livs kærlighed prins Philip. Elizabeth forelskede sig allerede i sin mand som 13-årig i 1939, da han var en flot 18-årig kadet. Mange år senere, den 20. november 1947, sagde en lykkelig 21-årig Elizabeth ja til prins Philip i Westminster Abbey i London.

Året efter blev parret forældre til prins Charles og derefter prinsesse Anne. 10 år senere kom også prins Andrew til verden og som den sidste i søskendeflokken prins Edward. Mens tre af børnenes ægteskaber er endt i skilsmisse, holdt dronningen og hendes mand sammen, og de nåede at opleve mere end 70 år som ægtefolk.

Prins Philip var også en kæmpe støtte for Elizabeth, da hun pludselig blev dronning, og det var også ham, der måtte overbringe hende den triste nyhed om hendes fars død i februar 1952.

Når Elizabeths nærmeste og medarbejdere ved hoffet er blevet spurgt, hvorfor dronningen har haft så stor en succes som dronning, er prins Philip på toppen af listen over årsager. For han har altid været der for hende. Fra den dag de blev gift den 20. november 1947, tog hans liv 100 procent udgangspunkt i hustruens program. Som dronningen selv sagde i forbindelse med parrets guldbryllup:

– Han har ikke nemt ved at tage imod komplimenter, men han har ganske enkelt været min styrke og mit faste holdepunkt gennem alle årene.

Derfor var det naturligvis også et hårdt slag for dronning Elizabeth, da prins Philip døde den 9. april 2021. Hun veg dog ikke fra nationens side og passede punktligt hvervet som dronning, selv i den svære tid.

Styrede igennem kriser med sikker hånd

Dronning Elizabeth har i det hele taget vist en stor styrke og vilje til at styre den kongelige familie gennem de kriser, der uundgåeligt dukker op gennem så mange årtier.

De senere år er det især stormvejret om Harry og Meghans exit fra den kongelige familie samt anklagerne mod prins Andrew om seksuelle overgreb, der har skabt problemer for familien og for kongehusets image.

Kun familien og de nærmeste, fortrolige medarbejdere ved, hvad dronningen mon har ytret i disse sammenhænge bag lukkede døre, men udadtil har hun signaleret ro og omtanke gennem velorkestrerede, officielle udmeldinger.

I sagen om Harry og Meghan gjorde dronning Elizabeth meget ud af at vise, at duoen uanset deres beslutning om at vende det officielle, royale liv ryggen stadig var højt elskede medlemmer af kongefamilien – og det på et tidspunkt, hvor der lød hårdnakkede rygter om, at Harry og Meghan stik mod interne forventninger havde offentliggjort deres chokerende beslutning uden først at meddele det til dronning Elizabeth, og de havde dermed skabt en ret penibel situation for dronningen og hendes team.

Det tog monarken – i hvert fald udadtil – i stiv arm.

Også med hensyn til prins Andrew-sagen tog dronning Elizabeth affære. Hun sørgede for officielt at lægge behørig afstand til skandalen og viste, at hun ikke var bange for at fratage prinsen titler og privilegier. På trods af, at prins Andrew hele vejen igennem har bedyret sin uskyld, har hans beslutning om at indgå forlig i sagen gjort, at den stadig klæber til ham mange år fremover.

Og derfor har det eneste rigtige for dronning Elizabeth været at sørge for, at prins Andrew ikke længere tegner kongehuset udadtil.

Overlod flere opgaver til yngre kræfter

I sine senere år måtte dronning Elizabeth i højere grad fra tid til anden overlade roret til yngre kræfter i den kongelige familie, som repræsenterede monarken på opgaver i ind- og udland.

Det var især mobilitetsproblemer, der plagede dronning Elizabeth, der måtte melde fra til en del opgaver og f.eks. benytte sig af videomøder ved audienser, så hun undgik transport mellem Windsor Castle, hvor hun opholdt sig størstedelen af tiden, og Buckingham Palace.

Både prins Charles, hertuginde Camilla, prins William og hertuginde Kate fik derfor flere opgaver. I forbindelse med fejringen af platinjubilæet denne sommer kom dronning Elizabeth med en personlig meddelelse, hvori hun ud over at takke for al den støtte, der blev vist hende, også italesatte familiens hjælp og betydning:

"(...) jeg vedbliver at være forpligtet til at tjene jer efter mine bedste evner, støttet af min familie."

Nu er dronning Elizabeths tjenestetid og liv ovre, og briterne – og royale fans i hele verden – vil for altid huske Elizabeth for hendes aldrig svigtende dedikation til livsopgaven som dronning.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden