2. aug. 2018
Af Dorte Quist

Den svenske konges søster går på pension

Prinsesse Christina
Prinsesse Christina
Foto: All Over Press
Prinsesse Christina, der fik konstateret leukæmi sidste år, går på pension den den 3. august, hvor hun fylder 75 år.

Efter 45 år i kongehusets tjenste overlader kong Carl Gustafs søster, prinsesse Christina, nu sine kongelige opgaver til den næste generation, skriver Dagens Nyheder i Sverige.

Prinsesse Christina, der fylder 75 år den 3. august, vil fremover kun deltage i ganske få og helt specielle begivenheder. Den seneste tid har hun brugt på at afvikle sine protektioner.

Livets skrøbelighed

- Jeg prøver at huske, at hver dag er vigtig nu. Jeg vil ikke bindes af en masse arbejde i fremtiden, men i stedet tage mere vare på dem, som er omkring mig, fortæller prinsessen, som sidste år fik leukæmi. En sygdom, der mindede hende om livets skrøbelighed, selv om hun nu er godt over sygdommen.

Da den gamle svenske konge, Gustav VI Adolf, døde for 45 år siden, blev hendes yngre bror, Carl Gustaf, ny konge, mens hans tre ældre søstre allerede var gift dengang.

- Vi var ikke så mange (i familien, red.) i begyndelsen af 1970'erne, da både min mor og farfar gik bort. Så var der ikke meget andet at gøre end at smøge ærmerne op og gøre det, som skulle gøres, siger Christina Magnuson, som hun bliver kaldt i Sverige.

Prinsesse med et aktivt liv

I Sverige er Christina Magnuson især kendt for sit store engagement i både svensk og internationalt Røde Kors. Hun var også ansigtet udadtil i den første svenske organisation, der arbejdede med at forebygge AIDS og hiv i Sverige. Og da hun fik brystkræft i 2010, var hun også helt åben om den sygdom, fordi hun gerne ville være med til at sprede oplysning og viden sygdommen.

I 1974 giftede prinsesse Christina sig med direktør, senere generalkonsul Tord Gösta Magnuson.

Ved sit ægteskab med en mand, der ikke var kongelig, måtte prinsesse Christina efter datidens praksis give afkald på sin stilling som kongelig prinsesse. Hun fik i stedet ærestitlen Prinsesse Christina, fru Magnuson .Magnuson).

https://imgix.billedbladet.dk/3.03666245.jpg
Prinsesse Christina og Tord Magnuson
Foto: ALL OVER PRESS

Prinsesse Christina og hendes mand, Tord Magnuson, ved hendes niece, prinsesse Madeleins bryllup i 2013.

Læs mere om: