Torsdag, 5. januar 2023 - af Karina Didriksen

Kong Carl Gustaf beskyldes for ikke at støtte op om sin datter: Det har såret mig dybt

Kronprinsesse Victoria. Kong Carl Gustaf.
Kronprinsesse Victoria. Kong Carl Gustaf.
Foto: Linda Broström og Peter Knutson /Kungl. Hovstaterna
Den svenske kong Carl Gustaf har i forbindelse med en ny dokumentar modtaget negative kommentarer fra folk, der mener, at han ikke står bag sin datter, kronprinsesse Victoria.

I en ny dokumentar udtaler kong Carl Gustaf, at det var ”uretfærdigt”, at man ændrede tronfølgen efter hans søn prins Carl Phillips fødsel, så han ikke længere var kronprins.

Det skete i 1980 og betød, at det nu var hans ældste datter, kronprinsesse Victoria, som skulle arve tronen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kong Carl Gustaf er ked af, at han nu har mødt kritik for sin udtalelse af folk, som ikke mener, at han støtter op om kronprinsesse Victoria som landets kommende dronning.

I forbindelse med dokumentaren "Sveriges sidsta kungar" er kong Carl Gustaf derfor kommet med en officiel udtalelse på kongehusets hjemmeside:

”I efteråret, ved to interview, fik jeg spørgsmål om ændringen af tronfølgeloven 1980 til fordel for det førstefødte barn - uanset køn.

Jeg delte mine tanker omkring at prins Carl Philip som følge af ændringen ville miste sin titel som kronprins med tilbagevirkende kraft.

Det har såret mig dybt, at jeg efterfølgende har fået kommentarer, som mener, at jeg ikke skulle stå bag min datter, kronprinsesse Victoria, som Sveriges tronfølger.

Hermed vil jeg derfor slå fast, at mine svar i interviewet ikke skal opfattes som kritik mod en kvindelig tronfølge eller mod kronprinsesse Victoria.

Den kvindelige tronfølge er for mig en selvfølgelighed. Kronprinsessen er min efterfølger. Hun er et ekstraordinært aktiv for mig, min familie og vores land. Jeg er stolt af hende og hendes utrættelige arbejde for Sverige.”

Sådan lyder det altså fra kong Carl Gustaf i pressemeddelelsen, som blev udsendt den 5. januar.

Dokumentaren "Sveriges sidsta kungar" bliver efter planen sendt på SVT1 den 12. januar kl. 20. Den kan dog allerede ses på SVT Play fra den 8. januar.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden