Kronprinsesse Victoria og dronning Silvia blev personlige: Talte om nære familiemedlemmer

Dronning Silvia og kronprinsesse Victoria i Helsingborg tirsdag.

Dronning Silvia og kronprinsesse Victoria i Helsingborg tirsdag.

Foto: Hanne Juul
Kronprinsesse Victoria og dronning Silvia talte hver især om nære familiemedlemmer under deres officielle besøg i Helsingborg tirsdag.

For dronning Silvia og kronprinsesse Victoria var det noget helt særligt at være på officielt besøg i Helsingborg tirsdag i forbindelse med åbningen af byfestivalen H22 City Expo.

Begge holdt de personlige taler undervejs, hvor de nævnte nære og kære familiemedlemmer. 

Dybt påvirket

Først var det dronning Silvia, der under indvielsen af "Mindernes og kundskabens park" for demensramte kom ind på, hvordan det har påvirket hende dybt, at hun både har mistet sin mor og bror til demenssygdommen Alzheimers. 

Således døde dronning Silvias elskede mor, Alice Sommerlath, i 1997 af den frygtelige sygdom, mens hendes bror Walther Sommerlath i 2020 gik bort i en alder af 86 år efter at have været syg med Alzheimers.

Stor sorg

- Mit eget engagement indenfor området med ældre og demenssyge bunder i mine personlige erfaringer som pårørende. Både min mamma og min bror blev syge og døde af Alzheimers. I 1996 grundlagedes Stiftelsen Silviahemmet, som sidenhen har været med til at øge viden og kompetancerne indenfor demensområdet, sagde dronning Silvia blandt andet oppe fra talerstolen.

En berørt dronning Silvia oppe på talerstolen. 
Foto: Hanne Juul

En berørt dronning Silvia oppe på talerstolen. 

Tegn abonnement på BILLED-BLADETKlik her og læs hvordan

Som en rød tråd

Senere på dagen var det kronprinsesse Victoria, der var oppe på scenen under den officielle åbningsfest i Slottshagen, hvor hun talte om sin families tætte forbindelse til den skånske by.

- Helsingborg går som en rød tråd gennem min slægt. Vidunderlige Sofiero, som min farfars farfars far, daværende kronprins Oscar og hans hustru, Sophie af Nassau, flyttede ind på for 156 år siden. De havde forelsket sig i byen og bestemt sig for at bygge et sommerslot her. Og det er ikke svært at forstå, når man ser udsigten. Men jeg er også sikker på, at allerede dengang fornemme de den drive, der findes her, lød det fra kronprinsessen.

Foto: Hanne Juul

Slottet Sofiero i Helsingborg, som kronprinsesse Victoria talte om, betød også meget for dronning Ingrid.

Det var nemlig her Ingrid nød sommeren sammen med sine forældre, det daværende kronprinspar Gustav Adolf og Margareta, der fik slottet i bryllupsgave. 

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden