28. feb. 2021
Af Ulrik Ulriksen

Nu sker det: Advarsel til gravid Sofia

Prinsesse Sofia
Prinsesse Sofia
Foto: Ritzau/Scanpix
For gravide prinsesse Sofia er denne tid lykkelig. Samtidig skal hun dog også forholde sig til de udfordringer, som hele tiden dukker op.

Prinsesse Sofia er i den sidste del af sin tredje graviditet, og i denne uge fik hun og andre gravide i Sverige en besked, der har stor betydning for dem.

For første gang er der kommet helt specifikke nye retningslinjer for gravide i forbindelse med coronapandemien.

Prinsesse Sofia skal passe på

Alla som venter barn, og som er er længere end uge 22 af graviditeten regnes som værende en del af en særligt udsat risikogruppe ifølge de svenske myndigheders vurdering.

Der er ifølge sundhedsmyndighedernes vurdering ikke større risiko for at live hårdere ramt af virus, men til gengæld er der forhøjet risiko for, at man kan gå for tidligt i fødsel, hvis man rammes af corona.

Risiko for at føde for tidligt

– Det er præcis risikoen for at føde for tidligt, som er forhøjet. At blive født for tidligt udgør en stor risiko for barnet, siger Urban Nylén, medicinsk sagkyndig fra Socialstyrelsen i en pressemeddelelse.

Socialstyrelsen skriver i pressemeddelelsen, at der nu et års tid inde i pandemien er grundlag for at sætte ekstra fokus på gravides sikkerhed i forhold til corona.

Udfordrende tid

Dette er et klart tegn for prinsesse Sofia og andre gravide på, at de skal passe ekstra meget på sig selv i denne tid, hvor der stadig kommer nye former for corona, og hvor ikke alle er vaccineret endnu.

Prinsesse Sofia har termin sidst i marts eller først i april med sit og prins Carl Philips tredje barn.

Læs mere om: