10. feb. 2021
Af Ulrik Ulriksen

Stor forvirring i det svenske kongehus

Dronning Silvia og kong Carl Gustaf
Dronning Silvia og kong Carl Gustaf
Foto: Ritzau Scanpix
Det svenske kongehus har fået vildledende information, efter at den første fase af arbejdet med en ny royal tv-serie er gået i gang.

Det svenske kongehus har af holdet bag tilblivelsen af en ny serie om den royale familie fået at vide, at det er dramadokumentar, som skal laves om kong Carl Gustaf.

Den svenske tv-kanal TV4 siger dog nu, at det er en ren dramaserie, der skal laves i stil med den populære engelske serie ”The Crown”.

Det har skabt en del forvirring.

Carl Gustaf og Silvia vil vide mere

Der er især forvirring i det svenske kongehus, hvor kong Carl Gustaf og dronning Silvia og resten af den royale familie naturligvis er interesseret i at vide, hvad der egentlig er på vej til tv-skærmen og de svenske seere.

– Alle i Sverige har en relation til monarkiet og dets historie uanset deres mening om det. Muligheden for at tilføje nye erfaringer og dimensioner til historien om vores konge er et prestigefyldt projekt for os, siger Josefine Tengblad, chef for drama på TV4 og C More til mediet Variety.

Sind i kog

Den ekstremt populære engelske dramaserie “The Crown” har bragt sindene i kog hos mange kongelige eksperter, da man anser, at skaberne af serien har taget sig for stor kunstnerisk frihed i forhold til virkeligheden i det britiske kongehus.

Bekymret konge

Samme bekymringer er der omkring det svenske tv-projekt med den royale dramaserie.

I kongehuset og blandt royale eksperter frygter man simpelt hen det værste.

Der er nok stor sandsynlighed for, at kong Carl Gustaf ikke er så begejstret for den serie, som er på vej.

– Tror ikke, at der er nogen levende person, som ikke ville være urolig, hvis der skulle laves en dramadokumentar om ens liv, siger kongehusets kommunikationschef Margareta Thorgren, som desuden understreger, at man jo er mest vant til, at en sådan type dramadokumentar laves om en afdød person, men at man fra kongehusets sidei øvrigt ikke vil blande sig for meget i projektet.

Stor forvirring

Allerede nu er der dog opstået et betydeligt problem i kommunikationen mellem skaberne af den royale tv-serie og kongehuset.

– Den information, vi har fået, er, at der er tale om en dramadokumentar, siger kongehusets kommunikationschef til Svensk Damtidning og fortæller også, at skaberne af serien gerne vil tale med kongehuset om flere detaljer i serien, for at alt skal blive så korrekt som muligt.

Fra kongehusets side er man interesseret i, at alt bliver så nøjagtigt som muligt, så man har accepteret en vis form for samarbejde ifølge den kongelige kommunikationschef.

Må tale med hoffet

Ifølge TV4 er den nye serie dog ikke en dramadokumentar, men 100% en dramaserie ligesom ”The Crown”, og derfor er der en vis kunstnerisk frihed i processen med serien og dens instruktør og skuespillere.

Josefine Tengblad, chef for drama på TV4 og C More, understreger, at man er i gang med en dramaserie, og selvom den er baseret på en sand historie om kong Carl Gustaf og hans familie, er der altså tale om fiktion.

- De må vi gøre tydeligt. Vi må kontakte hoffet angående det, siger dramachefen Josefine Tengblad til Svensk Damtidning.

Læs mere om: