5. feb. 2013
Af af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media

Livsstil - Ægteskabet er godt for hjertet

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2013/livsstil-aegteskab-aop.jpg
Noget tyder på, det gør noget godt for hjertet at være gift.

Der er god grund til at glæde sig, hvis man er en gift kvinde eller mand. Det er nemlig rigtig sundt for hjertet at være gift, viser en stor finsk undersøgelse.

Tidligere har forskning især peget på helbredsfordele for gifte mænd, men den nye finske undersøgelse viser altså, at kvinder også har helbredsmæssigt gavn af ægteskabet.

Både gifte mænd og kvinder rammes i mindre grad af hjertetilfælde end enlige, og de har også bedre chancer for at overleve dem.

Forskerne fra Turku University Hospital fulgte 15.330 tilfælde af blodpropper i hjertet og ustabil angina (samme tilstand som en blodprop, bortse fra blodkarret ikke er helt blokeret) i 10 år. Lidt over halvdelen af patienterne døde inden for 28 dage, skriver Telegraph.co.uk.

Og det er her, forskellen på at gift og være single viser sig. Forskerne kunne nemlig konkludere, at singlemænd og -kvinder havde to tredjedele større risiko for at blive ramt af en af de to hjertesygdomme end gifte mænd og kvinder.

Dårligere helbred hos de enlige

De enlige, der blev ramt af en af de to hjertesygdomme, havde også op til 2 ½ gange større risiko for at dø af hjertesygdommene inden for 28 dage.

- Vi kan ikke udelukke den mulighed, at personer med dårligt helbred i højere grad er ugifte eller bliver skilt, skriver forskerne i tidskriftet European Journal of Preventive Cardiology.

De tror dog også på, at ægteskabet i sig selv har en beskyttende effekt pga. støtten, som ægtefæller yder til hinanden. Forskerne har nemlig bl.a. fundet ud, at ægtefolk i højere grad tager den medicin, de har brug for, og de fik også hurtigere hjælp, når de blev ramt af et hjertetilfælde.

Kilde: Telegraph.co.uk

LÆS OGSÅ: På Femina.dk kan du læse om symptomer på, du som kvinde er ved at få et hjerteanfald