Livsstil - Børn med feber får ikke den bedste behandling
I en artikel i 'Ugeskrift for Læger' anbefaler overlæge Kaare Engell Lundstrøm fra Rigshospitalets børne- og ungeklinik, at praktiserende læger og læger, der sidder i akutfunktioner på skadestuer og opkaldscentraler, i stedet for automatisk at anbefale paracetamol til forældre med feberramte børn bør overveje ibuprofen.
- I Danmark er der tradition for at anbefale paracetamol mod feber og smerter hos børn. I mange andre lande er ibuprofen til gengæld lægernes førstevalg, hvilket giver bedre mening, da ibuprofen faktisk har en hurtigere og mere effektiv evne til at nedsætte feberen og dermed bedre almentilstanden hos barnet, siger Kaare Engell Lundstrøm.
Kaare Engell Lundstrøm har gennemgået det videnskabelige materiale, og når det gælder smertereduktion er de to produkter lige gode. Men når det kommer til febernedsættelse, er ibuprofen mere effektivt.
En dårlig vane
Overlægen kan ikke umiddelbart forklare, hvorfor paracetamol har været lægernes førstevalg, men han gætter på, at det kan være et resultat af vaner og bekvemmelighed.
- Jeg tror ikke, at førstevalget af paracetamol til feberramte børn handler om smart markedsføring. Det handler nok mere om, at paracetamol til børn har været på markedet i længere tid, og at det ikke skal købes på recept, som ibuprofen til børn skal.
Til voksne købes både paracetamol og ibuprofen som håndkøbsmedicin. Men det er kun paracetamol, som forældre kan købe til deres børn uden først at få en recept fra lægen.
- Vi ved, at det er rigtig svært for forældre at dosere medicin til deres børn. Endvidere kan det være svært at vurdere, om et barn er alvorligt syg og kræver specifik behandling, f.eks. med antibiotika. Derfor er det vigtigt, at forældre får en vurdering fra lægen, før behandlingen igangsættes. Som børnelæge er det min mening, at al feber- og smertenedsættende medicin til børn bør kræve recept, selvom det besværliggør lægernes arbejde en smule, slutter Kaare Engell Lundstrøm.