16. jan. 2013
Af af Jerk W. Langer, Aller Media

Livsstil - Danskere elsker kapsler

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2013/livsstil-fiskekapsler-aop.jpg
Danskerne instager væsentligt færre fisk end vores broderland. I stedet elsker vi kapsler og tran med omega-3.

Fiskeolie har masser af fordele, og medvirker blandt andet til at sænke blodtrykket og dermed forebygge blodpropper. Lægen Jerk W. Langer forklarer hvorfor fisk er så sundt, og hvordan du skal sørge for at få din fiskeolie.

Jeg ved godt, at det for mange er svært at få spist nok fisk i dagligdagen. Vi danskere indtager væsentlig færre fisk end i vores nordiske broderlande, selvom vi er en fiskerination. I stedet elsker vi kapsler og tran med omega-3, som sammen med den almindelige vitaminpille er de mest anvendte kosttilskud herhjemme.

Kapslerne kan dog aldrig erstatte fisk, allerhøjst supplere. Det vil jeg slå en tyk streg under. Men de er bedre end ingenting og anvendes især mod åreforkalkning og blodpropper, til at sænke blodtrykket, samt til at lindre gigtsmerter. Effekten mod hjertesygdomme er der dog sået noget tvivl om på det seneste, idet forskningen har svært ved at dokumentere en reel virkning.

Endelig er den logiske, men ofte oversete sammenhæng, at hver gang du spiser fisk til et hovedmåltid, så er der noget andet og ofte mindre sundt, som du ikke spiser. Du udskifter altså medisterpølse og brun sovs med laks.

Derfor er fisk så sundt

Vi bør alle spise masser af fisk og skaldyr samt fiskepålæg. Dels for at få et ordentligt tilskud af de vigtige omega-3 fedtstoffer, i daglig tale benævnt fiskeolier. Men også, fordi fisk er den bedste kilde til vitamin D her i vinterhalvåret.

Også mineralerne jod og selen får man mange af, ligesom fiskekødets proteiner er af den særlig sunde slags, som mætter rigtig godt.

Vær omhyggelig med at variere mellem forskellige fiskearter og geografisk oprindelse. Især fede fisk indeholder desværre miljøgifte såsom kviksølv, pcb og dioxin, hvilket efter min opfattelse er en ernæringsmæssig katastrofe.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du dårlige fiskeolie-kapsler på udeoghjemme.dk

LÆS OGSÅ: Ungdomspillen, der snart er på vej, og hvordan den virker på udeoghjemme.dk