Livsstil - Delebørn har det bedst
Der er ingen grund til at frygte for, at dine børn aldrig kommer til at blive velfungerende igen, hvis du står midt i en skilsmisse. Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, har for nyligt offentliggjort en rapport baseret på data fra 6.000 danske skilsmissebørn, som SFI har fulgt.
Den viser, at skilsmissebørn trives med fifty-fifty-deleordninger, når forældrene kan samarbejde og er fleksible.
- Det viser sig, at børnene i deleordningen har det bedre end de øvrige skilsmissebørn. Deleordningen giver ligeværdig deling, og undersøgelsen viser, at børnene ikke føler, at de skal savne en forælder. Det kræver samarbejde at få det til at fungere, men mange forældre formår at holde fokus på kommunikation, og at holde hinanden op på at få det til at køre, siger Mette Haulund, der er parterapeut og stifter af rådgivningssitet skilsmisseraad.dk.
Lav ligeværdige baser
Hun forklarer, at folks fordomme og overbevisninger ofte kan blive trukket ned over hovedet på skilsmissebørnene. Eksempelvis den, at 50/50 deleordningen handler om forældrenes tarv i modsætning til børnenes, men det er altså ikke rigtigt, ifølge undersøgelsen. Der viser sig desuden markante forskelle i 50/50 delingsordningen i forhold til andre aftaler, der indgås imellem forældrene.
- Hvis børnene blot er på ophold hos den ene forælder i nogle dage af gangen, så kommer det oftest til virke som ferie, hvor barnet skal forkæles til det yderste inden det skal videre til den anden forælder i modsætning til, at der fungerer en hverdag i begge hjem. Det handler i høj grad om at have to ligeværdige baser, hvor der ikke skal pakkes store tasker til besøgene, og det er også en god ide, at forældrene deles om eksempelvis overtøj og sko, siger Mette Haulund.
Desuden er det, ifølge skilsmisseeksperten, en fordel, hvis skiftedagen finder sted en dag, hvor børnene alligevel skal i institution. Så kan de blive afleveret om morgenen af den ene forælder og blive hentet igen om eftermiddagen af den anden, og på den måde undgår børnene at skulle forholde sig til en goddag- og farvelsituation på samme tid.
Fordel, at forældre bor tæt
Det skal i øvrigt også være helt legitimt, at børnene udtrykker, at de savner den anden forælder, og det er bedst, hvis det også er muligt at reagere på savnet, ifølge Mette Haulund.
- Hvis forældrene er så heldige at have fundet en løsning, hvor de bor tæt på hinanden, så er det nemmere for barnet stadig at kunne navigere i det samme nærmiljø med venner og fritidsinteresser. Det vil også sige, at forældrene ikke kan flytte fra det sted, hvor de har boet sammen som par, men det giver samtidig en enorm tryghed for børnene, fordi begge forældre er lige i nærheden, siger skilsmisseeksperten.
En undersøgelse foretaget af skilsmisseraad.dk og singleplus.dk, der er et netværk for enlige med børn, viser, at 79 procent af de knap 1000 fraskilte personer, der har deltaget i undersøgelsen mener, at skilsmissen var den rigtige løsning for dem. 15 procent er i tvivl, mens kun 6 procent ser med negative briller på deres skilsmisse.