Fredag, 13. juli 2012 - af af Lisbeth Madsen, Newsdesk, Aller Media

Livsstil: Det virker ikke at lave budget

Foto: AOP
Det kan let give bagslag, hvis du sætter en grænse for hvor meget, du må bruge på et enkelt køb.

Er du ofte trådt ind i en butik med en klar grænse for, hvor mange penge du maksimalt må bruge - for alligevel at ende med at spendere mere?

Det er tilsyneladende meget svært at holde sig under et maksbeløb, som man har gjort sig klart på forhånd, når man skal ud at bruge penge. Hemmeligheden til at spare penge er i stedet at lade være med at lægge et budget. Stik imod al fornuft.

Det er en ny undersøgelse, der er blevet offentliggjort i det amerikanske tidsskrift Journal of Marketing Research, der viser, at 60 procent af de testpersoner, der sætter et maksbeløb ender med at overskride det. Samtidig viser det sig, at sætter du ikke nogen ramme for dit køb, så bruger du færre penge. Det skriver LiveScience.com

Vi bliver snæversynede

Forskerne fra Brigham Young University og Emory University, der står bag undersøgelsen, mener, at et budget gør vores blik for snævert. Det er derfor vi ender med at overforbruge. Når vi sætter en prisramme, så kigger vi kun på produkter, der ligger lige omkring maksbeløbet. Det får selv små forskelle på produkterne til at virke meget betydningsfulde, hvorfor vi risikerer at ende med at overskride budgettet.

I stedet for at lave en grænse for forbruget ved det enkelte køb, så opfordrer forskerne til, at vi fokuserer på, hvad vores behov er, og så tager produkter i alle prisklasser i betragtning. Undersøgelsen viser, at så er det lettere for os at tage stilling til kvaliteten af produkterne og vurdere, hvad vi egentlig ønsker at betale. Det kan nemlig meget vel resultere i, at vi bruger færre penge.

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden