Livsstil: Du fortryder aldrig en tilgivelse
For i og med du slipper vreden, er det dig, der bliver fri for at have aben på skulderen.
Sårede følelser og forbløffelse stiger fra bunden af maven op gennem brystet som en vandsøjle: Sådan taler man ikke til mig! Harmen rejser sig på sekunder til tsunamihøjder og hævntørsten ruller i blodet.
Hvis du kan tage konfrontationen i øjeblikket og fortælle svigermor, at hun ikke skal snerre ad dig, basta - eller sætte chefen på plads ved at bede hende høre dig til ende, tak, så er det befriende. Men hvis vreden vokser indad, og du ikke får luft for dine frustrationer i situationen, er et godt alternativ simpelthen at tilgive.
Det handler om livskvalitet
Naturligvis behøver du ikke blindt parere chefens ordrer eller dagligt bøje hovedet for husfredens skyld. Ingen siger, at du skal udsætte dig selv for unødige overgreb og uretfærdigheder.
Men problemet med at bære nag er, at så længe du er vred og ikke vil, eller kan, tilgive, befinder du dig i en følelse af hævngerrighed, raseri og forargelse, som påvirker din livskvalitet.
Vi kender alle personer, der er blevet så mavesure og bitre på verden omkring dem, at de næsten ikke er til at holde ud at være i stue med. Så længe vreden styrer dig, er du nødsaget til at skære mennesker fra, at skære relationer fra og at skære muligheder fra. Derfor bliver konsekvensen af ikke at kunne tilgive også tit social isolation.
Nedlæg våbnene
- Omdrejningspunktet for at kunne tilgive er at turde give afkald på retten til at gøre andre mennesker »forkerte«! Og det falder utroligt mange mennesker svært, forklarer coach og parterapeut Charlotte Fruergaard.
Grundlaget for at kunne tilgive er at kunne skifte livsindstilling og se livet som fundamentalt godt og andre mennesker som nogle, der vil dig det godt.
Den bedste gave, du kan give et andet menneske, er at være i stand til at ændre opfattelse af dem, at kunne slippe indgroede fordomme og fordømmelser.
Det at tilgive indebærer, at du dropper krigertankegangen og skifter spor fra at ville have ret, få hævn, eller opnå retfærdighed til at nedlægge våbnene.
- Det er en meget kærlighedsfuld ting at tilgive, hvor du indirekte anerkender: Du og jeg kommer det samme sted fra og vi vil dybest set bare gerne elske og elskes igen, siger coachen med overbevisning i stemmen.
Bed om en undskyldning
3 trin til tilgivelse
Stop op, stands de vrede tanker, træk vejret.
Accepter, at sket er sket. Ja, hun snerrede/Ja, han glemte igen jeres aftale…osv.
Tag beslutningen. Vil du sætte ham/hende fri? - Husk at du tilgiver personen, ikke handlingen.
Og husk: Der er mere handlekraft i at vælge tilgivelsen, end i at lade vreden køre med dig.
Tilgivelse er langtfra det samme som at acceptere handlingen, der gjorde dig vred. Du kan sagtens sige: Jeg har tilgivet personen, men handlingerne vil jeg ikke tolerere igen, så derfor vil jeg ikke sætte mig selv i situationer, hvor det kan ske.
Handling og person er ikke identiske og derfor kan du arbejde hårdt på at ændre et bestemt handlingsmønster hos en, der står dig nær, og samtidig tilgive personen, der gang på gang kvajer sig.
På spørgsmålet om, hvor ligevægten er, hvis den ene part gang på gang må tilgive, og den anden part blot får tilgivelsen forærende?, lyder svaret:
- Hvilken følelse er det, du oplever, når du tilgiver? Du oplever lettelse, ikke? Så hvem er det, der får noget forærende: Det er dig selv.
- I det øjeblik du slipper de hadske tanker, har du ikke længere en usynlig svigermor eller chef siddende ved spisebordet. Du har sluppet dine tanker om hende eller ham, det er ikke længere dig, der sidder med aben på skulderen - kan du se fidusen?, replicerer Charlotte Fruergaard.
- Når det så er sagt, giver det god mening at bede om en undskyldning, hvis du er blevet såret. Men der er forskel på at bede om en undskyldning fra en hævngerrig og vred position eller fra en venlig og tilgivende position. Jeg tilgiver dig, men jeg har saftsusme brug for, at du siger undskyld til mig.
Vi er generelt alt for dårlige til at bede om og give hinanden undskyldninger. Tro mig, vi kunne vinde en del ved at skifte mange af vores »han skulle også« og »hun burde også« ud med »jeg tilgiver dig«.
Så skulle du se storhed! Du bliver glad af at slippe vreden og forargelsen; du fortryder ALDRIG en tilgivelse.
Kilde: Charlotte Fruergaard, coach og parterapeut. Læs mere på www.winlife.dk
Denne artikel er lavet i samarbejde med SØNDAG