18. dec. 2012
Af af Jerk Langer, Aller Media

Livsstil - Få fire råd mod fordøjelsesbesvær

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2012/livs-sur-mave-aop.jpg
Lider du dyspepsi, altså fordøjelsesproblemer, så får du her fire gode råd, der hjælper dig, med at få ro i maven igen.

Betegnelsen fordøjelsesbesvær - dyspepsi - dækker over symptomer, som opstår i forbindelse med fødeindtagelse.

Dyspepsi er godartet, forstået på den måde, at der ikke ligger noget alvorligt til grund for 'fordøjelsesbesværet', som vi også kalder det. Men det generer, og besværet udløses af spisning - sommetider allerede under måltidet, andre gange op til en time efter. Generne kommer gerne i perioder af nogle måneders varighed og forsvinder så igen for en tid.

Ifølge nogle opgørelser generes hver fjerde dansker fra tid til anden af fordøjelsesbesvær. Den gode nyhed er, at du kan gøre en hel del selv for at mindske ubehaget.

Her får du fire gode råd til en bedre fordøjelse:

1. Pas på, at du ikke ubevidst synker luft, som da fylder op i maven og kan give oppustethed eller sure opstød. Det sker typisk, hvis man ryger, spiser meget hurtigt, tygger meget tyggegummi eller drikker meget sodavand og andre kulsyreholdige drikke.

2. Stress af, hvis det er muligt. Stress sætter gang i mavesyren og kan få fordøjelsessystemet til at trække sig krampagtigt sammen. Det kan også sætte gang i hele systemet - eller det modsatte. Den bedste måde at stresse af på er at komme udenfor i dagslyset og gå en rask tur.

3. Få din nattesøvn. Uden mad og drikke duer helten ikke, men det gør hun heller ikke, hvis hun sover ad H til. Mit bedste tip til at sikre sig nok søvn er at gå tidligere i seng, hvilket du nemmest gør ved at slukke for tv og computer samt dæmpe belysningen i værelset. Så indfinder trætheden sig meget hurtigere, end hvis du konstant aktiveres af lyde og lys til langt ud på aftenen.

4. Få styr på vægten. En tyk mave trykker på hele fordøjelsessystemet. Så også af denne årsag er det en fordel at holde normalvægten. Selv om det kan være rigtig svært.

LÆS OGSÅ: Få otte gode råd til, hvordan du undgår sure opstød på udeoghjemme.dk

LÆS OGSÅ: Få flere gode råd til at få styr på maven på udeoghjemme.dk