4. aug. 2012
Af af Mia Qvist Scheelsbeck/Newsdesk

Livsstil - Her er syv symptomerne på menigitis

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2012/marts/tegnpamenigitis.jpg
Arkivfoto: AOP
Flere og flere danskere rammes af en særlig farlig meningitis-type. Her er symptomerne

Nyheden om, at der fra 2010 til 2011 har været en stigning på 70 pct. i antallet af personer, der rammes af den særlig farlige type C meningitis, har fået Sundhedsstyrelsen til at overveje, om der skal indføres vaccination af alle børn under 18 år.

For sygdommen er meget farlig, og det er faktisk mellem 5-15 pct., der enten dør af sygdommen eller får varige mén. Ubehandlet har bakteriel meningitis en dødelighed på næsten 100 pct. Og symptomerne på meningitis kan også være svære at opdage, fordi de minder om symptomer på andre sygdomme.

Meningitis er en hjernehindebetændelse, og sygdommen kan vise sig på få timer.

Her får du syv symptomer, der kan være tegn på den farlige meningitis:
- Det vigtigste symptom at lægge mærke til er nakkestivhed og en ømhed i nakken. Dog er det ikke altid, at nakkestivheden viser sig hos børn mellem 0-2 år, der har meningitis.

- Feber viser sig stort set altid, og den er typisk på mellem 39-40 grader. Vær opmærksom på at smertestillende medicin er med til at nedsætte feberen og dermed skjule dette symptom.

- En kraftig hovedpine og lys- og lydoverfølsomhed kan vise sig.

- Man kan få kvalme og opkastninger.

- Bevidstheden og ens almentilstand kan svækkes. Man kan blive meget sløv og træt, og kramper kan vise sig.

- Kommer der små punktformede blå pletter i huden, er det et tegn på, at bakterien har spredt sig til blodet. Det er et meget kritisk symptom, og man har derfor omgående brug for antibiotikabehandling. Blodforgiftningen kan påvirke funktionen af hjertet, lungerne, kredsløbet, tarmen og blodets evne til at størkne.

- Det er, når sygdommen har bredt sig til blodet eller hjernehinderne, at sygdommen virkelig udvikler sig hurtigt. Ofte følges de to ting ad. Har man høj feber og svækket bevidsthed, skal lægen straks kontaktes. Er almentilstanden dårligere, eller har man stivhed eller småblødninger i huden, gælder det om at komme af sted til hospitalet. Har man været sammen med en person med meningitis, kan det kræve, at man selv får en behandling. Spørg lægen til råds.

Kilder: Apoteket.dk og Netdoktor.dk