Livsstil: Hvorfor spiser vi varme hveder?
Engang var de varme hveder, som man spiser store bededagsaften sammen med familie og venner, kun for de rige i byen. Sådan er det heldigvis ikke længere.
I 1686 samlede Christian 5. alle bods- og bededage til en årlig bededag - store bededag. Torsdag aften kl. 18 standsede alt arbejde og al selskabelighed, og man fastede, indtil gudstjenesten på selve bededagen var forbi.
Forbudt at arbejde den dag
På store bededag var alt arbejde, handel, rejser, spil osv. forbudt. Derfor kunne bagerne ikke bage brød, men de fandt på at bage hvedeknopper, som man varmede store bededag ofte efter en spadseretur. Det var dog i starten kun byernes velstillede borgere, der havde råd til denne luksusspise.
Skikken ændrede sig med tiden, så man i dag spiser de nybagte hveder allerede store bededagsaften - altså aftenen før store bededag.
Bag dem selv
Bag gerne hvederne selv, og vælg om det skal være i den klassiske eller den grove variation. Hvedeknopperne kan bages dagen før og lægges i en plastpose, til de skal flækkes og ristes, eller de kan bages flere dage før og fryses.
Denne artikel er lavet i samarbejde med Alive