Livsstil: Kærestens død kan ruinere dig
Du kan virkelig komme i klemme, hvis din kæreste dør, og du sidder tilbage med jeres fælles barn/børn - men uden testamente.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 2.103 danske børn mistede en eller begge deres forældre i 2011.
Ifølge Ret&Råd sidder mange familier uden testamente, og det kan give dem problemer med økonomien ved dødsfald.
- De økonomiske problemer er særligt markante hos ugifte forældre uden et testamente. Dør den ene, rammes den efterladte forælder af en økonomisk katastrofe.
Barnet arver alt, idet der ikke er en legal arveret for ugifte samlevende, uanset hvor længe man har boet sammen. Er man derimod gift og med fælles børn, arver den længstlevende ægtefælle halvdelen af den afdødes bo. Den efterladte forælder har krav på at sidde i uskiftet bo med børnenes arv.
Dog skal ægtefællen som udgangspunkt skifte med børnene og aflevere arven til dem, hvis han eller hun gifter sig igen, siger Casper Hauberg Grønnegaard, der er direktør hos Ret&Råd, i en pressemeddelelse.
Ny arvelov giver økonomisk tryghed
I 2008 gjorde den nye arvelov det lettere for forældre at sikre sig økonomisk. I et testamente kan ægtefæller begrænse tvangsarven til barnet op til 1/32 af formuen. For ugifte kan man i mange tilfælde begrænse arven til 1/8.
- Det giver den tilbageværende forælder en helt anden økonomisk tryghed og mulighed for eventuelt at etablere en tilværelse med en ny partner uden nødvendigvis at skulle sælge familiens værdier for at hente penge til barnet, forklarer Casper Hauberg Grønnegaard.
I 2011 mistede 1.446 børn deres far, 664 mistede deres mor, og 7 børn mistede begge deres forældre.
Hvis du ikke har testamente: Er I ægtefæller og har fælles børn, vil den længstlevende ægtefælle og børnene hver arve 50 procent af arven efter dig.
Hvis I har almindeligt formuefællesskab, betyder det, at den længstlevende kan beholde 75 procent af jeres samlede formue. Børnene deles om 25 procent. Længstlevende ægtefælle kan dog også vælge at sidde i uskiftet bo med fællesbørnene, uanset om disse er mindreårige.
Hvis du har testamente: Hvis du opretter et testamente og har tvangsarvinger, dvs. livsarvinger og/eller en ægtefælle, kan ægtefæller bestemme, at børnene kun skal arve 25 procent af, hvad de skulle have arvet efter arveloven, dvs. deres tvangsarv.
Er man ægtefæller med formuefællesskab, skal børnene kun arve 1/16 af det samlede fællesbo, hvis arven til børnene begrænses mest muligt. Ugifte samlevende kan i visse tilfælde begrænse børnenes arv helt ned til 1/8 af den afdødes formue. Har du hverken ægtefælle eller børn, kan du frit testamentere hele din formue.
Denne artikel er lavet i samarbejde med Østrogen