Tirsdag, 13. marts 2012 — af af Mia Qvist Scheelsbeck/Newsdesk og Lousie Møller

Livsstil: Mangel på søvn gør dig allergisk

Arkivfoto: AOP
Det gælder både allergi over for fødevarer og luftbårne allergier såsom høfeber

En nat uden en god og stabil søvn kan virkelig bringe din krop ud af balance. Du bliver træt, får sværere ved at koncentrere dig, og det kan også gå ud over din hukommelse.

Søvnmangel kan faktisk have mange konsekvenser for os, fordi kroppen går glip af sin restitution, og kinesiske forskere har påvist, at søvnmangel kan føre til allergi.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Forskerne undersøgte søvnmønstre og risikoen for at blive overfølsom over for fødevarer og luftbårne allergener blandt kinesiske unge. De blev delt op i tre grupper alt efter, om de sov mindst, mindre eller mest.

Det skriver Astma- Allergi Danmark.

De unge, der sovn mindre og mindst, havde henholdsvis halvanden gang og dobbelt så stor sandsynlighed for at få en positiv priktest i forhold til fødevarer end dem, der sov mest. Det samme gjaldt ved de luftbårne
allergier såsom høfeber.

Generelt kunne forskerne se, at jo dårlige søvn, desto værre allergi.

- Ved søvnforstyrrelser, dårlig søvn og mangel på søvn rammes immunforsvaret. Derfor er det heller ikke overraskende, at det nu er påvist, at mennesker med allergi, som jo især har behov for et optimalt immunforsvar, får hyppigere symptomer ved for lidt søvn. I vores klinik ser vi, at folk, der hyppigere sover for lidt, ofte har tendens til småskavanker. Med andre ord kræver et optimalt immunforsvar, at man får nok søvn, siger Jan Ovesen, der er overlæge ved Scansleep til Astmaallergi.dk

Det betyder, at man som teenager gerne skal have 8-10 timers søvn

- Rent søvnfysiologisk kommer voksensøvnen først, når du bliver 20-21 år, dvs. det er først her, du får et fast søvnmønster, og man med alvor kan fastslå om man har tendens til at være A- eller B-menneske. Overvægten af teenagere udvikler en tendens til B-mennesker, men det bør altså ikke bekymre, for en del af dem ændrer det sig, siger Jan Ovesen.

Denne artikel er lavet i samarbejde med Alive.

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden