7. maj. 2012
Af af FEMINA og Louise Møller

Livsstil: Ni myter om solbadning

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2012/marts/nimytersomsolbadning.jpg
Arkivfoto: AOP
Vi ved efterhånden godt, at vi skal solbade med omtanke, men har du helt tjek på, hvad der er rigtigt og forkert? Her er ni myter om solbadning

Det er et faktum, at solen booster vores livskraft og vores humør, men den kan også være skadelig, hvis ikke man er i den med omtanke.

Nivea har samlet en række af de største myter om solbadning - se her, om du har styr på, hvad der er rigtigt og forkert.

1. Solariet er vejen frem, når du skal forberede din hud til solbadning
Solarier udsætter hovedsageligt din hud for UVA-stråler. Men hudens selvbeskyttelsesmekanismer - den naturlige fortykkelse af hornlaget og melaninsyntesen - aktiveres af UVB-stråler. UVA-eksponering giver hurtig midlertidig pigmentering. Strålerne trænger igennem hudens dybeste lag og forårsager for tidlig aldring af huden, formering af frie radikaler og forøger risikoen for solrelaterede allergier.

Det er derfor meget sundere gradvist at tilvænne din hud til solen ved at påsmøre solprodukter, der har en faktor, der passer til din hudtype.

2. Folk med meget solbrun hud behøver ikke beskytte sig mod UV-stråler og har ikke behov for at bruge solcreme
En solbrun huds selvbeskyttelse har en solbeskyttelse, der svarer til en solfaktor 4-6. Derfor bør folk, der har solbrun hud bruge en lavere solbeskyttelsesfaktor end folk, der har lys hud og derfor bør blive ved med at bruge maksimal solbeskyttelse med f.eks. faktor 30. UV-strålernes styrke varierer alt afhængig af tidspunkt på dagen og geografisk område. Du bør derfor være ekstra opmærksom på at bruge solcreme, når du er på ferie sydpå.

3. Tøj beskytter din hud 100 %
Det kommer an på, hvilket materiale det er lavet af. Bomuldstøj giver ikke en lige så effektiv beskyttelse som hightech-materialer. Lyse materialer lader mere sollys trænge igennem end mørke. En T-shirt af tørt bomuld har en solbeskyttelsesfaktor, der ligger mellem 8 og 12, alt afhængig af tøjets farve og tæthed. Våde T-shirts har kun en solbeskyttelsesfaktor på 2 og lader praktisk talt UV-stråler trænge ufiltreret igennem.

4. Hvis du bruger en solfaktor 20, kan du tåle 20 gange højere UV-bestråling
Det er i teorien rigtigt, men den solbeskyttelsesfaktor, der står på produktet, er kun garanteret, hvis du påsmører nok lotion eller spray og regelmæssigt påsmører igen - mindst hver anden time, især efter en svømmetur eller når du tørrer din krop med et håndklæde. Tommelfingerreglen er en teskefuld creme til ansigtet og seks til kroppen. Påsmør skånsomt cremen eller lotionen på din hud, så den former et fint lag på overfladen. Vær opmærksom på, at du ikke masserer det for dybt ind i huden ellers forringes beskyttelsesniveauet. Bruger man spray, skal en voksen spraye 15 gange på hver af kroppens regioner: 15 tryk på pumpen for hver arm og hvert ben, til overkroppen og til ryggen. Børn har brug for mellem 5 og 10 sprays på hvert område afhængig af størrelse og alder.

5. Man forlænger beskyttelsesperioden ved at påsmøre cremen igen
Gentagen påsmøring forlænger kun effektiviteten af de beskyttende egenskaber, der går tabt, når man sveder, gnider huden op af noget eller tørrer sig med et håndklæde. Den reelle tid, du er beskyttet af produktet, påvirkes ikke af, at du smører mere solcreme på. Det er dog stadig meget vigtigt, at du bliver ved med at påsmøre mere solcreme for at bibeholde det umiddelbare beskyttelsesniveau. Selv om du bruger et vandfast produkt, skal du huske at påsmøre creme igen, når du kommer op af vandet, for når du tørrer dig med et håndklæde, tørrer du det beskyttende lag væk.

6. Du bliver ikke brun, hvis du bruger en høj solfaktor
Jo, du gør! Det tager bare lidt længere tid. En høj solfaktor beskytter dig fra at blive solskoldet, og det medvirker til en vedvarende kulør. Hvis du bruger en solcreme, der stimulerer hudens melaninproduktion, når den udsættes for sollys, kan du opnå et endnu smukkere resultat.

7. Der er ingen grund til at bruge solcreme, når du er i skyggen, eller når det er overskyet
Folk fejlvurderer ofte, hvor stærke UV-strålerne er selv i skyggen, og når det er overskyet. Op til 85 procent af solens stråler bliver reflekteret i sand, vand eller bygninger. Selv parasoller og skyer kan ikke blokere solens stråler. Så solcreme er et must, også selv om du foretrækker at sidde i skyggen.

8. Du bliver hurtigere solbrun, hvis du bevæger dig
Ikke hurtigere, men du vil få en mere jævn kulør. Dem, der udelukkende ligger på deres mave eller ryg, bliver kun solbrun på én side af gangen. Når du går en tur på stranden eller spiller beach volley, får alle dele af din krop sol.

9. Kvark og yoghurt lindrer solbrændthed
Lige omvendt! Fra et medicinsk synspunkt er solbrændthed en inflammation på huden, der udløses af overeksponering af solen. Bakterierne i kvark og yoghurt kan faktisk forværre den slags inflammation. Det bedste, du kan gøre, er at nedkøle, dulme og fugte den solbrændte hud med after sun-produkter, der indeholder ingredienser som aloe vera eller avocadoolie.

Kilde: Nivea

Denne artikel er lavet i samarbejde med FEMINA