14. feb. 2013
Af af Lisbeth Madsen. Newsdesk, Aller Media

Livsstil - Så hurtigt spredes sygdom på arbejdspladsen

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2013/livsstil-sygdom-arbejde-aop.jpg
Tager du på job, selvom du er rigtigt forkølet eller har en influenza under opsejling? Se her, hvor hurtigt, du får inficeret hele kontormiljøet omkring dig.

Måske føler du, at der er så hårdt brug for din tilstedeværelse på jobbet, at du ikke vil lægge dig syg, før du ikke kan stå på benene længere. Men når du dertil, før du holder sengen derhjemme, har du udsat dine kolleger for unødig smitte. Og det går stærkere, end du tror.

Fire timer er alt der skal gå, før den virus, du bærer, har spredt sig til alle de områder, som man berører mest på en arbejdsplads. Det viser en ny undersøgelse fra University of Arizona.

Forskerne udsatte enkelte personer i et stort kontormiljø for kunstig virus, der minder om almindelig forkølelses-, influenza- og mavevirus. Efter en halv arbejdsdag, hvor de ansatte havde ageret fuldstændig almindeligt, havde 50 procent af alle de ansatte på kontoret fået den ene eller den anden virus på hænderne.

- Vi var ret overraskede over, hvor hurtigt alting spredte sig. Der var ikke mange mennesker, der konstant bevægede sig rundt. Folk sad i deres stole ved computeren. Måske gik de på toilettet, og så havde de et fælles køkkenområde og en fælles kopimaskine, men det var det, siger Kelly Reynolds, der er assisterende professor i folkesundhed og en af forskerne bag undersøgelsen.

Undersøgelsen viser også, at du kan mindske spredningen en hel del ved at være meget omhyggelig med at vaske hænder og bruge håndsprit.

LÆS OGSÅ: Influenzaen hærger stadig. Læs hvordan du undgår den på Femina.dk

LÆS OGSÅ: Der er snart tid til forårsrengøring i hjemmet. Læs på Soendag.dk, hvordan du klarer den bedst