Torsdag, 17. januar 2013 — af af Lisbeth Madsen, Newsdesk, Aller Media

Livsstil - Så længe varer din forkølelseshoste

Du er blevet ramt af en vinterforkølelse, og efter en uge med fortsat hoste begynder du efterhånden at tvivle på, om din krop nogensinde får has på den.

Selvom den værste dårligdom i forbindelse med din forkølelsesvirus er overstået, så kan det let komme til at føles som om, du hoster i en evighed bagefter. Det er der en naturlig forklaring på.

En ny analyse af en stor mængde tidligere undersøgelse viser, at hoste ovenpå en forkølelse i gennemsnit varer hele 18 dage.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det er imidlertid over en fordobling af, hvor længe vi regner med, at vi skal være generet af hoste oven på en forkølelse. Det skriver LiveScience.com

Det er forskere ved University of Georgia Health Science Campus in Athens, USA, der gennemgået 19 tidligere undersøgelser, for at klarlægge hvor længe vi almindeligvis er plaget af hoste oven på en virusinfektion som fx en forkølelse, og hvor længe vi forventer, det skal tage os at komme os over hosten.

Adspurgt antager vi, at hosten er overstået på seks til ni dage. Denne kontrast mellem vores egne forventninger og hostens reelle varighed er ensbetydende med, at mange søger læge og uden at det er nødvendigt. Efter en uges tid med hoste begynder vi nemlig at frygte lungebetændelse eller andre alvorlige luftvejslidelser.

Risikoen ved at søge læge, fordi tålmodigheden ikke rækker, eller fordi vi frygter, at der ligger noget mere alvorligt til grund for hosten, er, at vi ender med at få udskrevet antibiotika. Det har alligevel ikke nogen effekt på en hoste, der skyldes en virus, og antibiotika bør kun indtages, når det er nødvendigt.

- Det er nødvendigt, at vi informerer patienterne om, at akut hoste hos en ellers rask person sædvanligvis skyldes en virus og let varer mindst et par uger, siger en af forskerne bag undersøgelsen Dr. Mark Ebell fra University of Georgia, Health Science Campus.

Forskeren forklarer imidlertid, at hvis du oplever en forværring af hosten, hvis du hoster blod eller spyt, hvis der er en tydelig hvislen, når du trækker vejret, eller hvis du bliver stakåndet, så skal du straks søge læge.

LÆS OGSÅ: Sådan forebygger du en irriterende vinterforkølelse. Se mere på Søndag.dk

LÆS OGSÅ: Se, hvorfor sukker kan forlænge din forkølelse, på Søndag.dk

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden