Torsdag, 16. august 2012 - af af Lisbeth Madsen/Newsdesk

Livsstil - Så meget fedt skal du spise

Arkivfoto: AOP
Se, hvor meget fedt, din krop skal bruge dagligt, og hvordan du får den rigtige sammensætning

Hvis du vil tabe dig, har du måske skåret kraftigt ned på fedtet eller endnu værre skåret det helt ud af din kost. Det kan være skadeligt for din krop. Du skal samtidig passe på ikke at få for meget fedt eller at spise en forkert sammensætning af det.

Womenshealtmag.com har lavet en guide til dig, så du kan få fuldstændigt styr på, hvordan din kost skal se ud for at give dig den optimale mænge fedt hver dag af den rigtige slags.

Ifølge Fødevarestyrelsen skal omtrent 30 procent af vores daglige kost bestå af fedt. Hvis du dagligt indtager 1800 kalorier, betyder det, at 60 gram heraf er fedt.

De mættede fedtsyrer
Ud af de 30 procent fedt må maksimalt 10 procent bestå af mættede fedtsyrer, som du eksempelvis finder i kød og mejeriprodukter. Det vil sige at 20 gram, af de i alt 60 gram fedt må være mættet fedt.

De flerumættede fedtsyrer
Denne type fedtsyrer beskytter ifølge Womenshealtmag.com mod type 2 diabetes og hjertesygdomme, og forbedrer dit kolesteroltal. Forskellige vegetabilske olier, nøddeolier og hele nødder indeholder disse gode fedtsyrer, og du kan med fordel tænkte dem ind i din madlavning. Både i varme og kolde retter.

Omega-3 fedtsyrer
Disse fedtsyrer beskytter imod kredsløbssygdomme og inflammationer, og så findes de primært i fisk. Da vi i vores del af verden ikke har tradition for at spise specielt meget fisk, får vi ofte ikke nok omega-3. Du skal spise fisk og gerne fede fisk tre gange om ugen for at få de 3500 mg om ugen, som er nødvendigt for at beskytte dig. Ud over i fisk findes omega-3 også i valnødder.

Omega-6 fedtsyrer
Hvis du indtager nok omega-6 fedt, kan det mindske risikoen for at dø pga. forkalkninger i kranspulsåren. Men det er vigtigt, at du får næsten lige så meget omega-3 som omega-6, da kroppen ellers kan omdanne omega-6 på en skadelig måde. Du finder omega-6 i nødder, kornprodukter, de fleste vegetabilske olier samt i æg og fjerkræ.

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden