3. apr. 2012
Af af Mia Qvist Scheelsbeck/Newsdesk og Thomas Flindt

Livsstil: Sådan bliver du et A-menneske

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2012/amenneske.jpg
Foto: AOP
Som 21-årig ligger det fast, om du er enten A- eller B-menneske.

Er du også den type, der vågner kl. 8, selvom det er søndag morgen? Så er du formentlig det, man kalder et A-menneske, som de fleste andre mennesker også er.
Men hvordan bliver man det? Ifølge Jan Ovesen, der er søvnekspert og overlæge ved ScanSleep, udvikler man sig faktisk først som enten A- eller B-menneske, når man er omkring 21 år.

- Det er en biologisk variation. Der sker en døgnrytmeforskydning sent i puberteten. Det gælder 30 pct. af 7. klasserne og 50 pct. af 9. klasserne. Først når du kommer ud af teenageårene, falder dit søvnmønster på plads, forklarer Jan Ovesen.

Han kan dog ikke give noget svar på, hvorfor man egentlig er enten A- eller B-menneske.

- Det kan vi bare konstatere, at folk er, lyder den korte forklaring fra Jan Ovesen.

Du kan vænne dig af med søvnvaner
Som A-menneske har du typisk tendens til at vågne let. Du vågner gerne tidligt om morgenen og er sprængfyldt med energi indtil om eftermiddagen, hvor du bliver træt. Om aftenen er du ikke meget værd, siger søvneksperten.

- Det er meget typisk, at man vælger et erhverv, der passer efter søvnrytmen. Men i dag er de fleste heller ikke udprægede A- eller B-mennesker, siger Jan Ovesen og forklarer, at man faktisk kan ændre på sin døgnrytme.

- Du kan godt ændre dine vaner som A-menneske, hvis du lever meget regelmæssigt. Men så skal det også gælde for weekenden. Efter et par måneder kan du have vænnet dig til en anden søvnrytme, påpeger Jan Ovesen.

Mangel på søvn kan forkorte livet
Han forklarer, at der også findes personer, der enten har en for kort eller for lang døgnrytme.

- Dem, der har en længere døgnrytme på måske 26-27 timer, er ikke trætte til normal sengetid. Og har du en kortere døgnrytme, bliver du simpelthen træt tidligt om aftenen, forklarer søvneksperten.

Han tilføjer i øvrigt, at der bliver forsket rigtig meget i døgnrytmer, fordi vores samfund har udviklet sig til et 24-timers samfund, hvor der arbejdes om natten, og nyhederne strømmer ud konstant.

- Du kan få indsovningsbesvær og dårlige nætter, hvis du tænder for computeren og læser en mail, der generer dig. Eller du ser en halv times ekstra tv-udsendelse, selvom du burde have været i seng. Det er en ond cirkel og en typisk vej til kronisk insomnia, som forringer livskvaliteten og forkorter livet, siger Jan Ovesen.

Denne artikel er lavet i samarbejde med Alive.