10. feb. 2012
Af af Karitte Lindbejer/SØNDAG og Louise Møller

Livsstil: Sådan får du succes og selvvære

Spænder du ben for egen succes?
Spænder du ben for egen succes?
Foto: AOP
Kæmper du stadig med at skabe den karriere, det parforhold eller de relationer, du i virkeligheden ønsker? Så kan årsagen være, at du ubevidst spænder ben for din egen succes

Læs med her, og få 7 gode råd til succes og et bedre selvværd nederst i denne artikel.

Du taler pænere til andre end til dig selv

Forestil dig et øjeblik, at en af dine bedste veninder kigger forbi til en kop snakke-kaffe. Du kan med det samme se på hende, at der er noget i vejen og spørger hende, hvordan hun har det?

Din veninde svarer noget i retning af, at hendes parforhold eller arbejdsliv slet ikke fungerer, sådan som hun ønsker det, og at hun bruger alt for meget tid på at gå og være ked af det og utilfreds.

I den situation vælger du næppe at svare din veninde sådan her:

»Mon ikke grunden til at du har det sådan er, at der er noget galt med dig! Du griber tingene forkert an, og du er ikke lige så god som andre er. Desuden er du hverken lige så pæn, interessant eller sjov som din partners ekskæreste. Nu hvor jeg tænker over det, er det faktisk sært, at han overhovedet vil være sammen med dig. Men det er nok også kun et spørgsmål om tid.«

Nej, vel?

Sludrende overjeg taler os ned

Når det handler om den måde, vi taler til os selv på, bliver der til gengæld tit ved et trylleslag frembragt en grundlæggende anderledes opførsel.

Og netop denne indre, fordømmende dialog kan spænde ben for vores egen succes, forklarer psykolog og forfatter - samt SØNDAGs sundhedsekspert - Kisser Paludan, der kender problematikken rigtigt godt fra sin egen konsultation.

- Overjeget får lov til at tale os ned. Det sludrer derudad i hovedet på os, uden at vi bevidst lægger mærke til, hvilke negative ting vi fortæller os selv. Ting som »Det kan du ikke«, og »Troede du virkelig, at du kunne det?«

Når en kvinde tænker »Det kan jeg ikke«, så handler det sandsynligvis mere om selvværd end om fakta.

Mødre og døtre

Kisser Paludan mener, at der er nogle grunde til, at kvinder efter sigende kæmper mere deres selvværd, end mænd gør.

- Nogle mødre kan være hårdere ved deres døtre, fordi døtrene spejler dem på en helt anden måde, end sønnerne gør. Hvis en pige vokser op og ikke føler sig elsket som den, hun er, konkluderer hun, at hun ikke er god nok, siger hun.

- Du vælger måske at indgå i parforhold med mænd, der er under dit niveau, og som ikke kan give dig det, du har brug for. Eller når du går til en jobsamtale kommer det måske til at skinne igennem, at du ikke tror på dig selv, og så gør de det heller ikke.

Samtidig lever vi i en kultur, der ikke altid gør det nemt at opdyrke det gode selvværd, der trækker succesen nærmere, mener Kisser Paludan.

7 gode råd til at opnå succes

1. Tænk altid kærligt og medfølende om dig selv

Du ved i forvejen godt, når du begår en fejl. Derfor er der heller aldrig brug for at skælde ud på dig selv, når det sker. Vis i stedet medfølelse overfor dig selv og husk at behandle dig selv som din egen bedste veninde.

2. Sæt projektørlys på det negative

Vær opmærksom på de automatiske negative tanker, der farer gennem hovedet på dig og resulterer i »benspænd«. Hvis du føler dig nedtrykt eller opgivende, så grib fat i de ting, du tænker i den situation.

Bebrejder du for eksempel dig selv, at du fylder for meget i forhold til andre, ikke kan sætte dig igennem eller noget helt tredje, så bed en god ven om at sige netop den sætning til dig. Når din ven siger, »du fylder også altid for meget« til dig, så mærk godt efter, hvordan du får det. Øvelsen kan hjælpe dig med at opdage, hvor meget du i virkeligheden bliver påvirket af de negative ting, du fortæller dig selv.

3. Fejl skal der til

Du er et helt menneske, og derfor har du også fejl. Så enkelt er det. Men accepten må gerne tage tid for dig at indarbejde, hvis du gennem mange år har været vant til at fordømme dine fejl. Belønningen er, at du ikke længere mister værdifuld energi og selvværd på at kritisere dine egne mangler.

4. Drømmeøvelsen

Forestil dig, at du har frit valg på alle hylder i livet. Begræns dig ikke overhovedet og forestil dig så, hvordan dit liv ser ud om et år, om tre år, om fem år? Hvilket parforhold har du? Hvor mange penge tjener du? Hvilket arbejde har du?

Vær opmærksom på, at overjeget ikke tager over og fortæller dig, hvad du bør eller skal ønske dig. Ønskerne skal komme fra din sjæl og være dybfølte. Drømmeøvelsen er vigtig, fordi den hjælper dig til at formulere, hvad du vil og har lyst til.

5. Det aner jeg ikke

Hvis du har brug for et pusterum i livet for at finde ud af, hvad du vil og brænder for, så tag det. Selv om det kan føles meget forbudt, så er det okay i en periode ikke at vide, hvad du vil.

Ifølge Kisser Paludan har alle et særligt kald, men det kan kræve stilhed, ro og tid at finde frem til det. Tanker om strategi og anerkendelse hører til langt senere i processen.

6. Drop argumentationen

Du behøver ikke at have 1.000 gode argumenter for, hvorfor du vil det, du vil. Brug det umiddelbare og impulsive, for jo mere du handler ud fra et flow, let og ubesværet, jo større chance har du ifølge Kisser Paludan også for at få succes.

7. Placer dig et sted, hvor du bliver anerkendt

Vær på en arbejdsplads, hvor dit talent bliver set og anerkendt. Tag nogle - kalkulerede - chancer og giv noget af dig selv: opsøg heldet.

Det pudsige er, ifølge Stina Vrang Elias, at heldet ofte følger de dygtige. Men dygtig behøver ikke at være noget, du er født til at være. For du kan blive rigtigt dygtig ved at være flittig, understreger hun.

Denne artikel er lavet i samarbejde med SØNDAG