Onsdag, 27. juni 2012 - af af Nina Bendixen/Newsdesk

Livsstil: - Sådan forandrer det danske klima sig

Det danske vejr forandrer sig
Det danske vejr forandrer sig
Foto: AOP
Ekstremt vejr vil præge det danske klima fremover. Flere skybrud og mere tørke er i vente

Vi sukker efter sommer og varme, men hver dag spår vejrværterne samme kedelige tendens i Danmark. Regn med mere regn. Men det kan godt være, at vi bare skal indfinde os med, at vejret fremover vil blive præcis sådan eller måske det komplet modsatte, nemlig tørke.

Vejret i dag bliver sammenlignet med gennemsnitsvejret i perioden 1961 til 1990, og ud fra de oplysninger kan man se, at vi i Danmark oplever flere skybrud, og at de er voldsommere.

- Det voldsomme skybrud, København oplevede 2. juli sidste år, kalder vi en hundredårshændelse. Allerede i 2050 vil det komme til at hedde en halvtredsårshændelse, siger Mai Mastell Andersen fra Miljøministeriets Rejsehold for klimatilpasning.

Og det kan også ses i nedbørsmålingerne, at danskerne nu får 100 mm mere regn hvert år i forhold til for hundrede år siden.

- Det er det, vi kan forvente fremover og sådan set også, at bygerne blive endnu kraftigere, så der er god grund til at klimasikre sig som boligejer, siger hun.

Ikke klar til endnu et skybrud
Klimatilpasning er blevet sat højt på dagsordenen efter skybruddet sidste år, og rådgivningsvirksomheden Alectia er blandt de kreative folk, der skal finde nye veje for det uvelkomne regn- og kloakvand.

- Kommunerne skal, sammen med forsyningerne, der ejer kloaksystemerne, finde ud af, hvad der skal ske. Vi kan jo ikke bare skifte alle kloakkerne ud, da det er en kæmpe investering, så det handler i høj grad om at få ledt vandet hen, hvor det ikke gør skade. I fagsprog kaldes det LAR - Lokal Afledning af Regnvand, og det er blandt andet det, vi hjælper en lang række kommuner med, siger Alectias afdelingsleder i vand og miljø, Christian Vesterager.

Men er vi så klar til, at himlen åbner sig endnu engang?

- Nej, fysisk er vi ikke klar til det. Man kan ikke ændre på byrummet på under et år, så får vi et skybrud i morgen vil mange kældre blive oversvømmet igen. Der er mange spændende initiativer i gang, der samlet vil være med til at afhjælpe i fremtiden. Men der er langt igen, siger Christian Vesterager.

Og Danmark har stadig en rum tid at løbe på, før det kan kalde sig klimasikret.

- Hvis vi får et skybrud mere i år, så vil alle være overbevist om, at processen skal speedes op. Men går der et par år, før vi ser et skybrud igen, så vil interessen for at få det færdigt dale, og så står vi med de mange oversvømmelser igen, siger han.Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden