Lørdag, 8. december 2012 — af af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media

Livsstil - Sådan har moderrollen udviklet sig

er har ikke altid været frihed omkring det at være mor. Læs om udviklingen her.

I dag kan man være speltmor, karrieremor, hønemor, fodboldmor og meget andet. Men sådan har det ikke altid været.

Det forklarer, Nynne-Cecilie Kelager Schmidt, der er cand.mag. i historie og som har undersøgt kvinde- og moderrollen, som den fremstilles i bladene FEMINA og Alt for Damerne fra 1940 til 1980.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hun forklarer, at der særligt i 1970'erne var rum for at definere sin rolle som mor.

- Hvor moderen i 1940'ernes fattigdom ligesom alle andre havde pligt til at indgå i genopbygningen, blev hun i slut 50'ernes højkonjunktur gennet tilbage til kødgryderne. Efterkrigstidens entydige billede af den perfekte mor blev afløst af individualismen i midten af 1960'erne, og omkring 1970'erne måtte hun helt selv bestemme, hvordan det perfekte moderskab skulle defineres, forklarer Nynne-Cecilie Kelager Schmidt i bladet Kvinden&Samfundet.

Ikke mange artikler om at være mor

Hun peger på, at mængden af artikler, der handlede om børn og moderrollen i de to kvindemagasiner blev stærkt reduceret fra midten af 1960'erne. Og den tendens kan man følge helt frem til i dag, hvor der ikke er mange artikler om det at være mor.

- En ny vinkel i magasinerne bliver fra 1960'erne, at det er en kvindens ret at have et liv udenfor hjemmets fire vægge. Fra 70'erne får individualismen for alvor tag i kvindebevægelsen, og kvindens individuelle behov kommer for alvor på dagsordenen. Det påvirker tilsyneladende synet på moderskabet, som får en mere subjektiv karakter, fortæller Nynne-Cecilie Kelager Schmidt.

Det kom også til at påvirke amningen i disse år, fordi det i højere grad blev vigtigt, at kvinden selv kunne bestemme, om hun ville amme eller ej. Den diskussion havde man ikke set før.

LÆS OGSÅ: Hvis du er mor, kan du faktisk blive en rigtig god chef. Læs hvorfor på Femina.dk

LÆS OGSÅ: Har du problemer med din mor? Læs på Femina.dk, hvordan du kan lære at sætte grænser for hende

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden