30. sep. 2012
Af af Lisbeth Madsen, Newsdesk, Aller Media

Livsstil - Sådan spiser du miljøvenligt

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2012/livsstil-spis-sundt-aop.jpg
Hvordan spiser man miljøvenligt? Resultatet af ny undersøgelse giver dig et bud.

Tænker du over, om den mad, du spiser, har krævet mange miljømæssige resurser at producere og transportere? Måske vælger du allerede den økologiske variant i supermarkedet, men du kan faktisk gøre det endnu bedre ved at spise efter Ny Nordisk Hverdagsmads principper. Det peger ny forskning på.

Forskningscenteret OPUS på Københavns Universitet har siden 2009 undersøgt, hvad fødevarekonceptet Ny Nordisk Hverdagsmad betyder for helbredet og miljøet. Resultatet er, at ved at spise efter disse principper, kan vi mindske udledningen af drivhusgasser mindst 6 procent. Det er set i forhold til gennemsnitlig dansk mad, der dækker over de typer af råvarer og retter, som danskerne spiser oftest.

Derfor er maden bedre for miljøet

De nyeste resultater af forskernes undersøgelse viser, at der særligt er tre forhold ved Ny Nordisk Hverdagsmad, der har indflydelse på madens klimaeffekt. Den første er, hvordan forholdet er mellem kød og grøntsager i vores madsammensætning. Det er næste er, hvorvidt maden er produceret lokalt, og det sidste er, om produkterne er økologiske.

- Ny Nordisk Hverdagsmad rummer et stort potentiale for at nedsætte madvanernes negative effekt på klimaet. Resultaterne viser, at udledningen af drivhusgasser er mindst 6 procent lavere ved Ny Nordisk Hverdagsmad. Og udledningen har faktisk potentiale til at blive reduceret med hele 27 procent i forhold til den mad, som de fleste danskere spiser, siger lektor Henrik Saxe, der forsker i bæredygtighed på Forskningscenter OPUS.

Sådan spiser du Ny Nordisk Hverdagsmad

Grundlaget for Ny Nordisk Hverdagsmad blev fastsat i en tidligere rapport hos forskningscentret:

1. Mere frugt og grønt hver dag (meget mere: Bær, kål, rodfrugter, bælgfrugter, kartofler og krydderurter)

2. Mere fuldkorn - især havre, rug og byg

3. Mere mad fra havet og søerne

4. Kød af højere kvalitet, men mindre af det

5. Mere mad fra de vilde landskaber

6. Vælg økologisk hver gang du kan

7. Undgå tilsætningsstoffer i maden

8. Flere måltider tættere på sæsonen

9. Mere hjemmelavet mad

10. Smid mindre ud

I øvrigt hjælper man også klimaet yderligere ved at skære ned på forbruget af kaffe, vin, slik og andre søde sager ifølge forskningscentret.