1. jul. 2012
Af af Catharina Ravn Davidsen

Livsstil - Sådan træner du efter din alder

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2012/marts/sadantranerduefterdinalder.jpg
Arkivfoto: AOP
Kroppen ændrer sig med alderen, og derfor anbefales det, at man træner og spiser med udgangspunkt i ens alder

Kroppen ændrer sig efterhånden som vores dåbsattest bliver ældre. Sådan er det. Men hvis vi ved, hvad der sker med kroppen, hvorfor det sker og hvad vi kan gøre for at nære og pleje den bedst muligt, kan vi møde alderen og forandringerne med styrke og vitalitet.

Læge Søs Wollesen giver dig her sine bedste tips til, hvordan du forbliver frisk og rørig hele livet.

40'erne
I denne alder begynder flere af os lidt for ofte at høre os selv sige: Er her ikke lidt varmt? Vel at mærke mens alle andre skutter sig og tager en ekstra trøje på. Velkommen til overgangsalderen! Og ikke nok med, at vi sveder hele tiden. Maven kan også føles som en ballon, og vi hænger måske lidt med mulen. Det, der forårsager ubehaget, er det faktum, at stofferne progesteron og østrogen svinder ind. Progesteron virker som et antidepressivt stof og kan ses som naturens egen lykkemedicin. Dette stof udebliver, når kvinden ikke længere har ægløsning. Derfor er det ikke så underligt, hvis du pludselig føler at hele verden er grå, og tårerne let presser sig på.

Ud over disse hormonelle forandringer, oplever du måske også, at bukserne strammer, og at huden på armene er blevet løsere. Det er alt sammen et resultat af, at mængden af muskelmasse bliver mindre med alderen. Muskelmasse er med til at opretholde et højt stofskifte, så hvis muskelmassen reduceres, falder stofskiftet også. Derfor kan flere af os opleve, at vi lettere tager på. Også knoglerne bliver svagere. Og hjernen begynder fra midten af fyrrerne at forfalde. Men der er heldigvis meget, du kan gøre for at gå imod denne udvikling.

Det kan du gøre med din kost
Hvis du ikke vil affinde dig med at blive storforbruger af kleenex, fordi følelserne og tristessen løber af med dig, kan et godt middel være at spise urter, der indeholder adaptogener, som kan give øget overskud. Du kan også spise dong qoai, der er en kinesisk planteurt, som indeholder planteøstrogen, der kan være med til at stabilisere det faldende østrogenniveau i kroppen. En anden mulighed er at spise korn, kerner og bælgfrugter, som også indeholder planteøstrogener. Og når du alligevel står i køkkenet, kan du passende skylle maden ned med et glas mælk eller snuppe en ostemad, så du får dit daglige behov for kalk dækket, da det er med til at styrke knoglerne. Slut af med fisk eller spis Omega 3, tran eller krillolie, så er du godt dækket ind i forhold til at styrke hjernen.

Det kan du gøre med motionen
I 40'erne har vi brug for at dyrke mere motion, fordi vi ikke bevæger os lige så meget, som vi gjorde i 30'erne, da mange af os havde små børn, som vi skulle bære og løbe efter. Så snør gummiskoene og kom af sted i en fart, for en kombination af kondition og styrketræning modvirker aldersbetinget muskelmassetab. Tennis og badminton er særligt godt, fordi stødene i disse sportsgrene er med til at stimulere opbygningen af nye muskler. Er du ikke glad for ketsjersport, er løb, hiking, boldspil og vandreture glimrende muskeludfordrende alternativer. To gyldne regler er, at du skal træne minimum to gange om ugen, og intensiteten skal være så høj, at det er svært at tale samtidig.