Livsstil: Sådan undgår du søskende-jalousi
Dit 'store' barn er ikke nødvendigvis lige så begejstret for en familieforøgelse, som du selv er. Mors og fars opmærksomhed skal nu deles med det nye medlem af familien, og det kan skabe stor jalousi.
Du kan dog gøre meget for at forhindre, at den lille ny ligefrem bliver anset som en konkurrent og som noget overvejende negativt. Det forklarer familieterapeut Jeanette Paaske, der har mere end 15 års erfaring som familievejleder.
Vær demokratisk
- Det er først og fremmest vigtigt, at man forsøger at være så "demokratisk" som muligt og også tilgodeser det store barns behov, så det føler, at det er ligeså meget værd. Børn er selvfølgelig forskellige, og nogle kræver mere opmærksomhed end andre, men det er vigtigt, at de store børn føler, at 'mor også har tid til mig', siger Jeanette Paaske.
Føler barnet sig ikke set, vil det blive usikkert og utrygt og måske reagere ved at spise og sove dårligt samt græde mere end normalt. Det er signaler, der er meget vigtige at være opmærksom på, understreger familievejlederen.
Inddrag det store barn
Hun peger desuden på, at den voksne i høj grad kan få sit store barn til at se familieforøgelsen som noget positivt ved at inddrage det i den udstrækning, der svarer til barnets alderstrin.
- Med de mindste børn, dvs. dem under tre år, kan man forsøge at skabe en glæde for lillebror eller lillesøster ved at fortælle dem, at de nu har en at lege med. De ældre børn kan man inddrage endnu mere ved at give dem lov til at holde, hjælpe med at made osv. Men man skal aldrig tænke på dem som en ekstra 'børnepasser', forklarer Jeanette Paaske.
Tag fat inden fødslen
Du kan i det hele taget mindske "chokket" ved at blive storebror eller storesøster, hvis du allerede inden fødslen langsomt begynder at forberede dit store barn på, hvad der skal ske.
- Der findes mange børnebøger på biblioteket, hvor man sammen med barnet kan læse om, hvad der sker i mors mave. Og nu om dage er der også videoer og film, så det hele kan blive endnu mere håndgribeligt, siger Jeanette Paaske.
Man skal i den forbindelse overveje, hvornår det er bedst at sætte ind. Det kan være meget lang tid, hvis et toårigt barn skal vente ni måneder, mens en tiårig vil tage det helt anderledes. Jeanette Paaskes råd er under alle omstændigheder at vente, til maven kan ses, og derefter sætte barnet langsomt ind i emnet uden at tale om det hver eneste dag.
Når man taler om det, skal desuden være opmærksom på, hvilket udviklingsstadie barnets hjerne er på. Helt op til børnene er tre år, er det svært for dem overhovedet at forstå, hvad der skal ske. Når de har passeret treårsalderen vil mange derimod gerne have en lillebror eller lillesøster og er naturligt interesserede i emnet.
Overvej aldersforskel
Aldersforskellen har også meget at sige, når det kommer til søskendejalousi. Ifølge Jeanette Paaske kan man aldrig helt undgå jalousi, men der er normalt ikke nævneværdige problemer, hvis der er 5-7 år imellem de to søskende.
Derfor bør man overveje, om man har overskud til at dele sol og vind forholdsvis lige mellem to (eller flere) børn, allerede inden man planlægger at få et barn mere.
- Er begge børn under tre år, er de i princippet "tvillinger" - forstået på den måde, at de har samme elementære behov. Så er det en kæmpe opgave at tilgodese begge. Det er svært at have flere børn med få års mellemrum, og børn bliver jaloux. Så det er vigtigt, at den voksne er sikker på, at man har overskuddet til at håndtere det, slutter familieterapeuten.
Denne artikel er lavet i samarbejde med Alive