3. nov. 2012
Af af Lisbeth Madsen, Newsdesk, Aller Media

Livsstil - Snak på jobbet gør os mindre stressede

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2012/livsstil-snak-job-aop.jpg
Hvis dit stressniveau er skyhøjt, skal der gribes ind. Gruppesamtaler med kollegaerne kan være gavnlige, viser forskning.

Hvis dit stressniveau er skyhøjt, skal der gribes ind. Gruppesamtaler med kollegaerne kan være gavnlige, viser forskning.

Føler du dig stresset pga. jobbet? Hvis du er i farezonen for at blive decideret udbrændt, så kan løsningen være samtaler med dine kolleger.

Gruppemøder med dine kolleger kan være en af de bedste måder til at nedsætte risikoen for udbrændthed eller udmattelse, som det også kaldes og til at afhjælpe stress. Det er resultatet af et netop afsluttet svensk forskningsprojekt, der har løbet gennem de sidste ti år.

- De kollegiale samtaler skal foregå på arbejdspladsen og styres af en kollega, der er blevet instrueret i det, og altså ikke af en specialist udefra. De involverede kan drage nytte af den dynamik, der er i grupper, de kan give hinanden et skub og samtidig få hjælp til problemløsning, siger Marie Åsberg, der er professor eremitus for Kliniske Videnskaber ved Karolinska Instituttet/Danderyds Sjukhus, til det svenske arbejdsmiljøsite Duochjobbet.se.

Formålet med projektet har været at forsøge at forstå, hvad der ligger til grund for udbrændthed-syndromet og at finde rehabiliteringsmetoder. Udbrændthed eller udmattelse kan opstå efter langvarig, kraftig stresspåvirkning og kræver ofte behandling for at komme videre.

Udmattet men ikke deprimeret

Syndromet er hidtil blevet betegnet som en form for depression, men hverken medicinering eller kognitiv terapi, som kan have en effekt på depressioner, gjorde ifølge undersøgelsen nogen gavn for de udbrændte.

Forskerne peger yderligere på, at der er forskelle i de hormonelle forandringer hos deprimerede og de udbrændte. Derfor mener de, at udbrændthedssyndromet sandsynligvis bør anskues som en selvstændig sygdom.