12. dec. 2012
Af af Mia Qvist, Scheelbeck, Newsdesk, Aller Media

Livsstil - Syv overraskende tegn på stress

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2012/livsstil-7-tegn-stress-aop.jpg
Måske har du ikke tænkt over, at tandproblemer og underlige drømme kan skyldes stress?

Arbejdet skal passes, julegaverne skal købes, julefrokosterne skal nydes og familiehyggen skal prioriteres.

December er en rigtig travl måned for mange, og alle gøremålene kan virke ganske stressende. Og det kan være svært at indse, at man faktisk lider af stress.

Det er dog værd at lytte til sin krop, for kronisk stress kan give helbredsproblemer som højt blodtryk, hjerteproblemer og depression, skriver Huffington Post.

Her får du 7 overraskende tegn på, du måske lider af stress:

1. Mærkværdige drømme

Drømmer du, at du ikke når bussen, eller at dit hus brænder, kan det være tegn på stress. Netop disse to drømme er nogle af de mest almindelige stress-drømme, forklarer Lauri Quinn Loewenberg, der har skrevet bogen 'Dream On It - Unlock Your Dreams, Change Your Life'.

- Det er desværre sådan, at den stress, vi kæmper med i løbet af dagen, følger med os i seng om aftenen og viser sig i drømmene, forklarer Loewenberg.

2. Muskelsmerter

Stress kan simpelthen sætte sig i musklerne og give rigtig mange smerter.

- Stress kan påvirke vores bevægeapparat, hvilke kan give spændte muskler og/eller deciderede muskelkramper, forklarer Elizabeth Lombardo, der er psykolog og fysioterapeut i Pennsylvania, USA, til Woman's Day.

3. Tandproblemer

Er du stresset, kan du faktisk have tendens til at skære tænder i søvne, hvilket måske mest generer din partner. Det forklarer Debbie Mandel, der har skrevet bogen ' Addicted to Stress: A Woman's 7-Step Program to reclaim Joy and Spontaneity in Life'. Andre kan også lave tyggebevægelser i søvne.

Begge dele kan dog give tandsmerter, og det kan simpelthen ødelægge tænderne. Søg hjælp hos tandlægen, hvis du har problemer med det.

4. Rod i cyklus

Er en kvinde meget stresset, kan det faktisk påvirke hendes menstruationscyklus. Cyklus kan blive ustabil, og menstruationen kan blive meget forsinket. I nogle tilfælde kan menstruationen faktisk helt udeblive.

Læge Diana Dell fra Duke University Medical Center i North Carolina forklarer til Fitnessmagazine.com, at nogle kvinder desuden oplever, at generne omkring menstruationen bliver værre og mere smertefulde.

5. Du bliver hurtigere gråhåret

Stress kan føre til, at du enten mister håret eller bliver hurtigere gråhåret. Ifølge The Mayo Clinic kan stress få de hvide blodceller til at angribe hårfolliklerne og simpelthen få dem til at holde op med at gro eller få dem til at blive i en slags hvile, så hårene falder ud ved f.eks. hårvask.

6. Maven bliver forstyrret

Har du mere travlt end normalt, kan det måske mærkes i din mave. Stress kan nemlig give fordøjelsesproblemer, og i mere alvorlige tilfælde kan det udløse irritabel tyktarm, der kan være en smertefuld omgang.

7. Du er mere syg

Er du meget syg, skal du måske kigge på, om det er stress, der forårsager dit skrantende helbred.

En undersøgelse fra Carnegie-Mellon University har vist, personer med et højt stressniveau har dobbelt så stor risiko for at blive forkølede.

Det har noget at gøre med, at stresshormonet kortisol påvirker kroppens immunforsvar ved i stedet at bruge energien på at håndtere den stresstrussel, kroppen er under.

- Stressede menneskers immunceller bliver mindre følsomme over for kortisol. Dermed reguleres immunforsvaret ikke ligeså godt, og så er man mere modtagelig over for vira, hvilket kan føre til, at man i højere grad er i risiko for at udvikle en forkølelse, siger Sheldon Cohen, der er leder af undersøgelsen fra Carnegie-Mellon University.

Kilde: Huffington Post

LÆS OGSÅ: Hvis du lærer at styre din stress, kan du faktisk tabe dig. Læs hvordan på Femina.dk

LÆS OGSÅ: Kvindelige forbilleder som kronprinsesse Mary og Helle Thorning-Schmidt giver andre kvinder stress. Læs på Femina.dk hvorfor