17. sep. 2012
Af af Lisbeth Madsen/Newsdesk

Livsstil - TV-genudsendelserne reparerer din hjerne

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2012/marts/tvgenudsendererbedreforhjernen.jpg
Arkivfoto: AOP
Glad for, at sommeren er ovre, så du kan se nye afsnit af din favoritserie? Afsnit, du kender, er bedre for hjernen

Sommer-tv er genudsendt tv. Og de fleste glæder sig til, at sommerperioden i tv er overstået, så der atter kommer nye programmer på sendefladen. Men måske er genudsendelser slet ikke så tossede endda, når det kommer til vores mentale resurser, viser ny undersøgelse.

Så snart du genkender dagens afsnit af yndlingsserien, så ved du også præcis, hvornår de forskellige punchlines kommer, eller hvem morderen er. Det betyder, at din hjerne får ro til at genvinde selvkontrol og viljestyrke ifølge undersøgelsen, der er udført på Research Institute on Addictions ved University at Buffalo, USA.

- Som menneske har du en begrænset mængde mentale resurser, og når du løser en opgave, bruger du af de resurser. Derfor har du mindre selvkontrol og viljestyrke, til den næste opgave du udsættes for. Når du ser genudsendelser af dine favoritprogrammer i tv, anstrenger du dig ikke for at kontrollere dine tanker og handlinger, og i selskab med dine favorit tv-seriekarakterer genopbygger du dit energiniveau, siger Jaye Derrick, forsker på projektet til LiveScience.com.

Forsøgspersonerne lavede en logbog over deres daglige aktiviteter og udfordringer samt deres tv-forbrug. Det var disse logs, der blev brugt som datamateriale, og som bl.a. afslørede, at nye afsnit af yndlingsserien ikke gav lige så meget energi som genudsendelserne.