8. maj. 2020
Af Ulrik Ulriksen

Haakon og Mette-Marit markerede vigtig dag sammen med kongeparret

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon
Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon
Foto: Aller Foto
En af de vigtigste dage i den norske historie blev fredag markeret i Oslo, og kronprinsparret og kongeparret deltog i den særlige begivenhed.

Norges kronprins Haakon og hans kronprinsesse Mette-Marit deltog i dag, fredag den 8. maj, sammen med kong Harald og dronning Sonja i en vigtig begivenhed i Oslo.

Kronprins Haakon og Mette-Marit i Oslo

Midt i coronakrisen var de kongelige til stede ved markeringen af befrielsen fra Nazi-Tysklands besættelse af Norge.

Begivenheden, der markerede 75-året for befrielsen, fandt sted på Akershus Festning i Oslo og afvikledes fra klokken 12.00.

Dagens markering bar præg af, at det foregik midt i coronakrisen, så der var naturligvis taget mange sundhedsmæssige forholdsregler, og de mange nordmænd, som fejrede befirelsesdagen, måtte derfor gøre det på afstand af de royale.

Harald og Sonja i fin form

Alt forløb på bedste vis, og kong Harald og dronning Sonja samt kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit repræsenterede med stor værdighed kongehuset.

Kongen holdt en stærk tale og hyldede de landsmænd og -kvinder, der kæmpede for nationens frihed i krigsårene.

Dronning Sonja og kong Harald
Dronning Sonja og kong Harald
Foto: Aller Foto

På det norske kongehus’ sociale medier så man frem til den store dag i dag fredag den 8. maj ved at se tilbage til fejringen af 50-året for befrielsen tilbage i 1995.

Den begivenhed forløb meget anderledes end den afdæmpede, smukke højtidelighed i dag

Kæmpe folkefest med de kongelige

Det var en kæmpe folkefest overalt i Norge og med den kongelige familie i centrum, hvilket kan ses af de mange billeder, der er lagt på Instagram og Facebook

Kong Harald holdt i 1995 tale i Oslo, og kronprins Haakon var i Bergen for at afsløre et nyt monument, og endelig kørte kongeparret i åben bil gennem hovedstaden.

I dag, fredag den 8. maj, blev den historiske dag alleredefra morgenstunden markeret på de sociale medier.

Den kongelige familie i Washington

Den 8. mai 1945 var Norge igen et frit land, og nuværende kong Haralds storesøster prinsesse Astrid var i fuld gang med lektier hjemme på Pook’s Hill udenfor Washington, da hun som den første i den norske kronprinsfamilie, som befandt sig i USA under besættelsen, hørte, at tyskerne havde overgivet sig.

Med et portræt af en ung prinsesse Astrid og et par andre fine billeder fortælles denne historie på det norske kongehus’ sociale medier.

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/webgrafik_bb19-forsider_0.jpg

Læs mere om: