30. maj. 2021
Af Karina Didriksen

Så du dokumentaren Farvel far? Sådan har familien det i dag

Journalisten Kasper Friche og hans far, Jan.
Journalisten Kasper Friche og hans far, Jan.
Foto: Kasper Friche
Journalisten Kasper Friche fulgte sin demensramte far i DR1-dokumentaren ”Farvel far: Demens i familien”. Det er nu et halvt år siden, at hans far døde.

Gennem fire år fulgte journalisten Kasper Friche sin far, som var ramt af demens. Det blev til den rørende dokumentar ”Farvel far: Demens i familien”, der blev sendt på DR1 søndag aften.

Jan Friche var 68 år gammel, da de første tegn på demens viste sig i 2015. Han døde fem år senere – på et plejehjem i december 2020, 73 år gammel.

Det er nu et lille halvt år siden, at han døde, og Kasper fortæller, at han ikke har været i dyb sorg over at miste sin far.

- Nej, tværtimod. Det var uværdigt til sidst. Også velvidende, at han ikke havde lyst til at ende på et plejehjem. Han visnede lige så stille. Men jeg ville jo gerne være der for ham, for det ville han også have været for mig, siger Kasper til BILLED-BLADET.

Stolt af mor og brødre

44-årige Kasper har to brødre, Rasmus og Frederik, som man også så i dokumentaren.

- Mine brødre er så seje, og jeg er så stolte af dem. Det fantastiske er, at vi har været der for hinanden gennem hele forløbet, fortæller Kasper.

Han er også stolt af sin mor, Anne-Grethe, som blev enke efter at have delt livet med Jan i over 50 år.

Mindes de gode stunder

- Hun er simpelthen så sej. Hun har solgt huset og er flyttet i lejlighed og er kommet videre. Hun har klaret sig rigtig godt, fortæller Kasper og fortsætter:

- Fra vi var små, har vi lært, at vi skal klare os selv, og nu har min mor fundet ud af, hvor meget hun kan selv. Selvfølgelig er hun ked af det, men hun ser fremad og sidder ikke og jamrer.

I det hele taget er familien blevet gode til at mindes alle de positive stunder, som de havde med Jan, inden han blev syg.

- Efter fire år i alarmberedskab kan vi nu begynde at fokusere på de gode ting, for det handler mere om det, vi har fået, end alt det, der var skidt. Man skal gribe livet og holde fast i det, der var fantastisk, lyder det med et smil fra Kasper.

I Danmark lider omkring 80.000 personer af en demenssygdom. Der findes omkring 200 forskellige typer af demens, og Jan var ramt af frontallapsdemens, der ændrer personligheden.

Læs mere om: